Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерти вважають, що Янукович у пастці, тому треба вирулювати на вибори

П'ятниця, 18 травня 2007, 11:49

Політичні експерти виключають, що на засіданні Ради нацбезпеки й оборони, що призначено на 18 травня, буде прийнято радикальні рішення, наприклад, про відставку Кабінету міністрів або введення надзвичайного стану.

"Я не думаю, що РНБО прийматиме якісь жорсткі відверто неправові рішення. Я поки це виключаю. Тому що й президент, і члени РНБО розуміють, що такі радикальні рішення можуть тільки загострити ситуацію", - зазначив політолог Андрій Єрмолаєв.

Разом з тим, він допускає, що РНБО може внести рекомендації про відставку деяких чиновників виконавчої влади, які саботували виконання указу президента Віктора Ющенка про проведення позачергових виборів Верховної Ради.

Він також допускає, що РНБО своїм рішенням рекомендуватиме Генпрокуратурі оцінити дії таких чиновників, повідомляють Українські новини.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов вважає, що рекомендації про відставку членів Кабміну можуть торкнутися тільки міністра транспорту й зв'язку Миколи Рудьковського.

"Думаю, ніяких сенсацій не буде, і ніякого рішення про відставку уряду теж не буде. Можливо, окремого міністра - це міністра транспорту. За ситуацію на залізниці, і головне, що він соціаліст, міністр Мороза", - сказав Карасьов.

Він також допускає, що в ході обговорення ситуації з охороною громадського порядку може бути винесено догану міністру внутрішніх справ Василю Цушку.

Обидва експерти виключили, що РНБО може рекомендувати президенту почати процедуру введення надзвичайного стану.

"Надзвичайний стан може бути уведено в дію президентом разом з Верховною Радою. Розглядати введення надзвичайного стану в обхід законодавчого органу значить, фактично, узурпацію влади", - сказав Єрмолаєв.

"Сам розгляд проблеми надзвичайного стану передбачає, що президент має відмовлятися від ідеї виборів, а він постійно підкреслює, що він буде наполягати на реалізації указу", - додав він.

Карасьов пояснив, що стороні президента зараз невигідно приймати жорсткі рішення, оскільки це може зірвати переговори, і відповідальність за це буде покладена саме на Ющенка.

"Навіщо лізти на рожен? Тим більше, що Янукович у пастці. Його радикальні яструби не сприймають уже, вважають, що він капітулював, комуністи й соціалісти теж, і якщо він повернеться назад, то він уже не буде сприйматися лідером", - вважає Карасьов.

"Йому треба йти до кінця. Вирулювати на дострокові вибори, але на вигідних для себе, для партії (Партії регіонів) умовах", - додав він.

Експерти вважають, що щодо політичної ситуації РНБО може прийняти обтічне рішення, або просто обговорити поточні події, не оформляючи це у свої рекомендації. Вони також допускають, що засідання може бути перенесене з 18 травня.

"Можуть перенести. Просто полякали, і перенесуть", - сказав Карасьов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування