Луценко хоче вкоротити депутатам віку

Субота, 19 травня 2007, 16:55

Лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко вважає за потрібне залишити прохідний бар’єр до Верховної Ради без змін.

В інтерв’ю "Дзеркалу тижня" він зазначив, що "з погляду демократії, був би сенс знизити прохідний бар’єр".

"Бо на попередніх виборах, якщо не помиляюся, кожен третій виборець, який прийшов на вибори, так би мовити, залишився без депутата", - пояснив Луценко.

"З іншого боку, об’єктивно потрібне укрупнення політичних сил, без якого неможливе підвищення політичної відповідальності", - вважає він.

"І в тому, і в іншому сценарії є свої резони. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Моя точка зору — є сенс заморозити наявний відсотковий поріг. Його підвищення означає гру проти одних, зниження — гру проти інших", - зазначив лідер "Народної самооборони".

Він також повідомив, що "днями спілкувався з третім за впливом гравцем у Партії регіонів, який вважає, що необхідно знизити поріг до 1%".

"Наскільки я розумію, вони просто не знають, що робити з Морозом. Цілком очевидно, що в регіоналів є певні домовленості з ним. Так само очевидно й те, що брати його в блок вони не хочуть, а пускатися в автономне плавання при теперішньому бар’єрі Мороз боїться", - вважає Луценко.

Водночас він зазначив, що "якщо вже змінювати правила гри", то він би скоротив термін депутатської каденції з п’яти років до трьох і не дозволяв би обиратися більше, ніж на два терміни.

"А заодно ліквідував би депутатську недоторканність або, як мінімум, істотно звузив би її рамки", - додав Луценко.

"Крім того, я — за скасування "закритих" списків. Необхідно або "прив’язувати" депутатів до конкретних округів, наділивши при цьому партії і блоки монопольним правом висунення, або впроваджувати механізм прозорих, "відкритих" списків, що формуються за рейтинговим принципом", - пропонує він.

"Я — за відкликання чиновників будь-якого рівня на відповідних референдумах виборців", - сказав також Луценко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування