Україна розраховує "нагрітися" на російській трубі

Понеділок, 21 травня 2007, 10:48

Створення Прикаспійського газопроводу може привести до збільшення транзиту природного газу територією України на 20-30 млрд. куб. м на рік.

Таку думку висловив міністр палива й енергетики Юрій Бойко в інтерв'ю журналу "Профіль", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Будівництво Прикаспійського газопроводу, синхронізоване зі збільшенням видобутку газу в Туркменістані, взагалі приведе до появи на кордоні України додаткових 20-30 млрд. куб. м газу", - сказав міністр.

"Це повертає на порядок денний проект газопроводу Новопськов-Ужгород - тобто ріст газового транзиту через нашу територію на 20-30 млрд. куб. м на рік", - додав він.

Міністр відзначив, що транзитні потужності газотранспортної системи України на даний час завантажені "практично повністю - на 120 млрд. куб. м, що відповідає 80% російського газового експорту".

Будівництво магістрального газопроводу Богородчани-Ужгород, що є частиною газопроводу Новопськов-Ужгород, як вважає міністр, вигідно і Україні, і Росії.

"Реалізувавши проект, Україна одержує можливість завантажити два газопроводи (Торжок-Долина і Івацевичі-Долина), що простоюють, а Росія - з мінімальними вкладеннями й у найкоротший термін наростити потенціал з експорту газу в Європу на 19 млрд. куб. м на рік", - сказав Бойко.

Голова Мінпаливенерго висловив впевненість у тому, що Україна буде нарощувати обсяги транзиту енергоносіїв, у тому числі природного газу "за рахунок надійності, передбачуваності і взаємовигідності співробітництва".

Як відомо, про будівництво Прикаспійського газопроводу домовилися Росія, Казахстан і Туркменістан. Договір про його створення має бути підписаний до 1 вересня 2007 року.

Передбачається, що трубопровід пройде уздовж каспійського узбережжя по території Туркменістану, Казахстану і вийде на російську територію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування