Карпачова вирішила роз'яснити силовикам, які накази і як виконувати

П'ятниця, 25 травня 2007, 08:40

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова заявляє, що правові підстави застосування військової сили всередині держави відсутні.

Про це йдеться у зверненні Уповноваженого до військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, повідомляє "Обком" з посиланням на УНІАН.

Зокрема, Карпачова відзначає, що "політико-правова криза в країні досягла критичної межі".

"Ситуація вийшла за межі конституційного поля. Реальним стало втягування в політичне протистояння людей у погонах", - зазначила також вона.

На думку уповноваженого, "за цих умов росте історична відповідальність керівництва й особового складу Збройних Сил, Міністерства внутрішніх справ, Внутрішніх військ МВС, Служби безпеки, інших військових формувань за долю країни, суспільства, дотримання прав кожного громадянина".

"Як уповноважений з прав людини заявляю: правові підстави застосування військової сили всередині держави відсутні. Збройні Сили України й інших воєнізованих формувань не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян", - сказано у зверненні.

Тому, підкреслює уповноважений, "дії кожного з вас – від солдата до генерала – мають відповідати винятково вимогам Конституції, законам України і статутам. Ніякі надзвичайні обставини не можуть бути основою для будь-яких незаконних дій або бездіяльності".

Карпачова закликає військовослужбовців і правоохоронців "у цій складній ситуації виявити мужність, витримку і мудрість".

"Будьте гідні батьківського наказу берегти Вітчизну, завжди залишайтеся вірні даній вами присязі Українському народу. Сьогодні ваша громадянська позиція є запорукою збереження нашої держави від розбрату і розколу, а, отже, забезпечення миру і спокою в кожному домі й у кожній родині", - сказано у зверненні до військовослужбовців.

У свою чергу, як уповноважений Верховної Ради по правах людини Карпачова обіцяє робити все від неї залежне, щоб "повернути ситуацію в правове русло, оскільки саме це є неодмінною умовою забезпечення прав і свобод людини".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування