Ющенку хотілося побільше говорити, а тепер йому потрібен порт

Понеділок, 28 травня 2007, 16:09

Президент Віктор Ющенко вважає, що Європа повинна була більш адекватно реагувати на процеси в Україні.

Таку думку він висловив в інтерв'ю італійській газеті "Corriere della Serra", розміщеному на сайті Ліга.

На питання, чи задоволений він відносинами України з Європою і США, президент сказав: "Якщо казати чесно, то не зовсім".

"Я вірю, що європейські лідери і європейські інститути повинні були більш адекватним чином реагувати на процеси, що мали місце в Україні, починаючи з питання про відродження демократії", - відзначив Ющенко.

"Імовірно, ми очікували більш активного двостороннього і багатобічного діалогу", - додав він.

На думку Ющенка, зараз "нам потрібен конкретний прогрес, насамперед у сфері стратегічного співробітництва в різних секторах, у першу чергу в енергетичній сфері, наша система повинна бути складовою частиною європейської системи".

"Жодна європейська країна не в змозі самотужки ефективно проводити енергетичну політику, і Україна не є виключенням", - наголосив він.

Президент вважає, що після закінчення терміну дії нинішньої угоди на постачання газу з Росії, нової кризи можна уникнути "одним способом, здійснивши перехід до ринкових механізмів".

"Вартість транзиту російського газу українською територією була в три рази нижче за ринкову вартість", - підкреслив Ющенко.

На питання, чи має він на увазі те, що європейські тарифи повинні бути як на газ, так і на транзит метану, що поставляється в Європу, президент відповів: "Ви правильно зрозуміли. Європейські тарифи в обох випадках".

Крім того, Ющенко вважає, що в Росії усе ще є сили, що можуть використовувати газ для чинення політичного тиску на Україну:

"Мені здається, є. Я не кажу про вищі кола, але дехто хотів би бачити в постачаннях газу не тільки економічні питання".

"Однак я упевнений, що це суперечить як українським, так і російським інтересам. Ми докладно обговорювали цю тему з президентом Путіним", - додав він.

На питання про європерспективи України президент заявив, що "ніхто не порушує питання про наш вступ до ЄС із дня на день".

"Однак ми хочемо, щоб Європа якимсь чином розглянула питання про європейську перспективу України. Нам потрібен порт, у який нам слід направляти наш корабель", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування