Ахметов набирає обороти на руді

Вівторок, 29 травня 2007, 08:25

Власник групи "Систем Кепітал Менеджмент" Ринат Ахметов веде переговори з групою "Приват" Ігоря Коломойського про купівлю не менш 40% акцій Криворізького залізорудного комбінату, що дозволять СКМ одержати контроль над підприємством.

Про це у вівторок пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

"Мова йде про пакет КЗРК, близький до контрольного. Переговори у фінальній стадії. Очікується, що протягом двох тижнів Антимонопольний комітет дасть свій дозвіл",– повідомив співрозмовник.

Сторони поки не визначилися з тим, чи будуть вони керувати компанією на паритетних засадах, або контрольний пакет акцій КЗРК буде переданий СКМ, пише видання.

У СКМ і "Привату" в понеділок коментувати хід переговорів відмовилися, хоча в лютому представники СКМ говорили, що група давно цікавиться гірничорудними активами.

"Ми зацікавлені в нарощуванні нашої присутності на підприємствах, що спеціалізуються на видобутку аглоруди", - повідомили тоді в СКМ і відзначили, що розглядають можливість участі в торгах по купівлі акцій КЗРК, що належать державі.

На думку експертів, інтерес до КЗРК із боку СКМ обумовлений тим, що підконтрольний групі "Метінвест" холдинг відчуває постійний дефіцит товарної руди.

Аналітик ІК "Драгон Капітал" Іван Харчук вважає, що в результаті угоди СКМ зможе одержати доступ до аглоруди, а "Приват" – позбутися від "головного болю: куди подіти надлишок продукції".

Як відомо, у лютому цього року Фонд держмайна оголосив про намір продати на українській фондовій біржі приналежні державі 6,68% акцій КЗРК.

У п'ятницю на Українській міжнародній фондовій біржі відбулися торги з продажу госакций КЖРК. Замість заявлених 6,68% ФГИ виставив 2,48% акцій – госпакет зменшився майже втроє в результаті проведеної "Приватом" допэмиссии акцій підприємства.

У серпні 2005 року акціонери КЖРК затвердили результати випуску нових акцій на суму 1,25 млрд. грн. Статутний фонд підприємства збільшився в 2,7 рази – до 1,99 млрд. грн., а частка держави скоротилася до 2,48% акцій.

За результатами п'ятничних торгів ФДМ зміг реалізувати 2,48% акцій КЗРК за ціною 2 грн. за акцію при стартовій ціні 1 грн. У підсумку загальна вартість пакета склала 98,897 млн грн. Представники "Привату" повідомили, що кінцевим покупцем стала група СКМ.

Крім КЗРК "Приват" контролює "Суху Балку" (виробляє аглоруду), а також на паритетних засадах зі "Смарт-груп" володіє Південним гірничозбагачувальним комбінатом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування