Плющ захищає Гелетея і попереджає коаліцію: Ющенко не поступиться

Вівторок, 29 травня 2007, 16:36

Секретар РНБО Іван Плющ застерігає від спроб вільного тлумачення пунктів Спільної заяви президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо розв’язання політичної кризи і проведення дострокових парламентських виборів.

"Сторони взяли зобов'язання не допускати втручання у діяльність органів судової влади та правоохоронних органів поза межами своєї компетенції. Цей пункт має бути безумовно виконаний – але виконаний всіма", - цитує його прес-служба президента.

При цьому Плющ наголошує, що президент Віктор Ющенко видає укази виключно в межах своїх повноважень, визначених Конституцією.

"Законні дії, спрямовані на виконання указів президента, а також на передбачені законодавством судові процедури не можуть бути порушенням домовленостей. Той, хто найбільше кричить про це, якраз і хоче ці домовленості зірвати", - зазначив також він.

Плющ підкреслив, що в питанні призначення в. о. Генпрокурора, відставки суддів Конституційного Суду, перепідпорядкування внутрішніх військ, а також оцінки дій міністра внутрішніх справ при силовому захопленні МВС Генпрокуратури позиція президента незмінна.

"Президент діє в межах своїх повноважень. Він призначив в. о. Генерального прокурора Віктора Шемчука, і це рішення досі ніким не оскаржене. Святослав Піскун може оскаржувати таке рішення, однак здійснювати це коректно", - зазначив він.

"Існує також факт силового нападу спецпідрозділів МВС на приміщення Генеральної прокуратури, на працівників Управління державної охорони. Спецпідрозділи використано не за призначенням, усупереч закону, з виключно політичною метою. Цьому факту необхідно дати оцінку, щоби виключити його повторення в майбутньому", - наголосив Плющ.

Секретар РНБО зазначив, що внутрішні війська залишаються у підпорядкуванні президента як Верховного Головнокомандувача.

"У Конституції чітко зазначено, що закони, які прийняті до ухвалення Конституції (і зокрема закон про внутрішні війська), діють лише в частині, що їй не суперечать. Президент України як Головнокомандувач здійснює командування усіма військами, і внутрішніми зокрема. Вже нова Верховна Рада, очевидно, приведе положення закону про внутрішні війська у відповідність до норм Конституції", - наголосив він.

Плющ висловив подив, що в засіданні Конституційного Суду намагаються взяти участь сторонні особи. "Є укази президента щодо відставки трьох суддів Конституційного Суду. Рішення про їх поновлення на посадах немає. Тому дії державної охорони є не втручанням у роботу суду, а виконанням своїх законних функцій", - заявив він.

Секретар РНБОУ сподівається, що Верховна Рада якнайшвидше залагодить усі питання, пов’язаних з організацією дострокових виборів. "Спроби перешкодити їй (у цьому) не мають перспективи. Коаліція має нарешті виконати домовленості, завізовані її лідерами", - підкреслив Плющ.

На його переконання, "часу (визначеного домовленостями для підготовки до виборів) має бути достатньо, аби внести усі необхідні зміни в законодавство". "Треба працювати, а не шукати приводів, щоби зірвати домовленості", - підкреслив Плющ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...