Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи бачать, що вибори 30 вересня задовольнять усіх. Якщо відбудуться

Вівторок, 29 травня 2007, 17:25

Більшість політологів вважає, що 30 вересня є найбільш прийнятною датою дострокових виборів до Верховної Ради для президента Віктора Ющенка та прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

Про це свідчать результати експерт-опитування Центру досліджень політичних цінностей, повідомляє УНІАН.

Так, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов переконаний, що вибори відбудуться. "30 вересня - граничний термін для опозиції і президента. Тому перенесення на пізнішу дату для опозиції є неприйнятними", - вважає він.

Реклама:

На його думку, вибори відбудуться або в повному форматі, в тому числі і представників коаліції, або ж відбудуться в урізаному форматі без Партії регіонів, СПУ і КПУ.

"Зберігається можливість повного зриву виборів. Але це примарна перспектива. Це зрозуміли як Янукович, так і Мороз, тому і пішли на домовленості з президентом, погодились на компромісну для всіх політичних гравців дату", - переконаний Карасьов.

В свою чергу, директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський вважає, що хоч 30 вересня – дата прийнятна, але те, чи відбудуться вибори взагалі, залишається під питанням.

ВІДЕО ДНЯ

"Ближчим часом ми побачимо, як відбуватиметься виконання зобов’язань сторонами. Але якщо зривів не буде, то я вважаю, що десь 80% на 20% шансів того, що вибори все таки відбудуться", - сказав він.

Водночас, президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що на сьогодні створені лише передумови подолання кризи.

Він переконаний, що подолання політичної кризи можливе лише за кількох принципових умов: проведення і легітимація виборчої кампанії, своєчасне формування коаліції і уряду, оскільки це буде парламент, який буде мати рік недоторканності, напрацювання законодавчих і політичних процедур відносин майбутньої коаліції і опозиції.

Крім того, на думку Єрмолаєва, необхідно вийти на формування і роботу конституційної комісії, яка є легітимним шляхом вирішення тих претензій до політичної системи, які постали в ході кризи влади.

"Щодо дати дострокових виборів, то принципове значення має те, що переговори велись у форматі трьох керівників держави, і це вже були не просто політичні перемовини, а все-таки була підведена риска гарантіями керівників держави. Виборча кампанія стає невідворотною. 30 вересня вибори відбудуться", - вважає експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування