Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Апеляційний суд повернув внутрішні війська Ющенку

Середа, 30 травня 2007, 08:38

Апеляційний адміністративний суд Києва у вівторок призупинив рішення Солом’янського райсуду Києва про призупинення дії указу президента Віктора Ющенка про перепідпорядкування внутрішніх військ голові держави.

Тим самим суд залишив чинним президентський указ від 25 травня "Про приведення системи керування внутрішніми військами у відповідність із Конституцією України", пише в середу "Комерсант-Україна".

Як відомо, 25 травня Ющенко підписав указ "Про приведення системи керування внутрішніми військами у відповідність із Конституцією України", вивівши внутрішні війська з підпорядкування міністра внутрішніх справ і підпорядкувавши їх собі як верховному головнокомандувачу.

У той же час у МВС наполягають на тому, що внутрішні війська залишаються в підпорядкуванні МВС, посилаючись, зокрема, на закон про внутрішні війська МВС України від 26 березня 1992 року.

Депутат від Партії регіонів Микола Джига заявив виданню, що згідно з цим законом внутрішні війська не належать до збройних сил.

"Внутрішні війська – це структурний підрозділ МВС. Стаття 6 закону про внутрішні війська чітко говорить, що вони підлеглі міністрові внутрішніх справ. Там ніде не сказано, що вони підлеглі главі держави. Указ президента – протизаконний", - зазначив він.

У свою чергу, радник президента з юридичних питань Микола Полудьонний відзначає, що закон про внутрішні війська був ухвалений 1992 року, а Конституція – 1996 року, а пункт 1 перехідних положень Конституції каже, що закони України, які суперечать Конституції, втрачають силу.

"Якщо президент є головнокомандувачем і відповідає за усі військові формування, то норма закону про те, що внутрішні війська підлеглі міністру внутрішніх справ, не відповідає Конституції. Якщо хтось заперечує – нехай звертається в Конституційний суд",– заявив Полудьонний.

Підтримуючи в цілому мотивування президентської сторони, директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброювання Валентин Бадрак називає намір Віктора Ющенко взяти під свій контроль внутрішні війська "не дуже конструктивним".

"Це нагадує Древній Рим, коли імператор намагався наблизити до себе командира преторіанської гвардії, щоб забезпечити собі спокій і порядок. Цей крок містить якусь загрозу військової сили. Але в можливість застосування цієї сили я не дуже вірю, оскільки в мене викликає сумнів абсолютно беззаперечне виконання вимог президента", - пояснив Бадрак.

На його думку, питання підпорядкування ВВ може стати предметом чергових політичних домовленостей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування