В Америці побачили, що Ющенко "прокинувся"

Середа, 30 травня 2007, 14:36

Один із найбільших фахівців з виборчих кампаній і технологій у США, доктор історії Гері Келнер вважає, що якби президент Віктор Ющенко не пішов на розпуск парламенту, він "помер би як політик разом з "Нашою Україною".

"Після цього він "прокинувся", - заявив він в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому в середу.

При цьому, на думку Келнера, "найсильніші позиції у Віктора Ющенка були в часи "помаранчевої" революції".

"Тоді він надихав людей, був очевидним лідером. Заходу нагадував Леха Валенсу і Вацлава Гавела. Але у певний момент Ющенко-банкір став перемагати Ющенка-політика. А банкіри – не найкращі лідери. Вони надзвичайно обережні і часто не зважуються зробити необхідний крок", - відзначив він.

За словами Келнера, багато політичних оглядачів вважають, що "він спав, поки "регіонали" по краплі видавлювали в нього владу".

"Практично без зусиль лідерство перехопив рішучий і цілеспрямований Віктор Янукович. Хоча можу відзначити, що нинішній прем'єр-міністр не показав якості, необхідні людині його статусу. Він не має рівня інтелекту, що є в Ющенка. Йому не вистачає інтелігентності, комунікабельності", - вважає він.

Водночас, Келнер вважає, що "Янукович дуже цікавий "матеріал" для політтехнологів, але... його імідж зміниться тільки у випадку, якщо він навчиться ходити по воді".

"Ющенко має шанс стати ефективним лідером, оголошення дострокових виборів довело це. Ми побачили нову енергію, рішучість, його група повинна допомогти президенту тримати цей напрямок", - сказав він.

При цьому, на думку Келнера, лідер БЮТ Юлія Тимошенко "має найбільш сильні позиції в українській політиці".

"Але чи може вона бути ефективним президентом – велике питання. Опозиція – її краще місце. Посада президента вимагає великих умінь і здатності приймати правильні рішення", - відзначив американський експерт.

"Усі згадані політики ще можуть довести, що здатні вести націю вперед. Якщо ж вони не використовують шанс, то – політика не прощає. І тоді на виборах у 2009 році будуть нові особи", - додав він.

При цьому Келнер підкреслив, що "найактуальніші питання для України – це створення динамічного демократичного суспільства, коли уряд обслуговує потреби людей, а не навпаки – люди існують, щоб обслуговувати уряд".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування