Депутати підтримали імперативний мандат

Середа, 30 травня 2007, 16:19

Депутати підтримали постанову, якою забезпечується виконання Конституції щодо імперативного мандату.

За таке рішення проголосували 246 депутатів.

Як наголосив спікер Олександр Мороз, постановою визначено, що депутат, який вийшов із фракції, зберігає всі свої права до рішення керівного органу блоку або партії.

"Тут головна деталь – права депутата, який виявив ініціативу вийти з фракції, захищений до того часу, поки з’їзд не прийняв рішення. Тільки тоді ЦВК може брати це до уваги. А до тих пір, ніхто не має права розпорядитися його статусом. До цього зводиться цей проект документу", - пояснив Мороз.

Він також навів повний текст постанови.

Згідно із нею, депутат, що виявив бажання вийти зі складу фракції, за виборчим списком якої він був обраний, подає особисту письмову заяву до апарату ВР, яка реєструється.

Також депутат має поінформувати про це голову Верховної Ради.

Заява депутата про вихід в день реєстрації передається до секретаріату ВР.

Голова ВР, в разі його відсутності – головуючий на засіданні, оголошує текст особистої письмової заяви про вихід із складу фракції на найближчому пленарному засіданні ВР.

Оригінал заяви додається до протоколу відповідного пленарного засідання, а копія заяви не пізніше, ніж на наступний день після оголошення надсилається до ЦВК.

Факт оголошення тексту заяви на пленарному засіданні чи отримання її копії в ЦВК за відсутності рішення вищого керівного органу відповідної політичної партії не є підставою для визнання ЦВК наступного за черговістю кандидата в депутати в списку відповідної політпартії.

Депутат до прийняття в основному порядку рішення вищого керівного органа про дострокове припинення повноважень депутата, користується всіма передбаченими законом повноваженнями депутата в повному обсязі.

В разі прийняття керівним органом партії, ЦВК приймає рішення про визнання наступного за черговістю кандидата в депутати в списку відповідної партії.

Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.

""

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...