Рада позбавила Ющенка права чіпати голів судів

Середа, 30 травня 2007, 17:02

Голови судів та заступники голів судів загальної юрисдикції мають призначатися на свої посади строком на п'ять років із числа суддів відповідного суду не президентом, а Вищою радою юстиції.

Про це йдеться у постанові Верховної Ради про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади, підтриману 253 депутатами.

За документ проголосували від Партії регіонів – 183 депутати, БЮТ - 9, "Наша Україна" – 5, Соцпартія - 29, Компартія - 21, позафракційні – 6.

Згідно з документом, голови судів та їхні заступники призначаються Вищою радою юстиції на підставі рекомендацій Ради суддів України, голови Верховного Суду України, зборів суддів відповідних судів, члена Вищої ради юстиції.

Перед голосуванням член "Нашої України" Микола Оніщук заявив про намір фракції "Наша Україна" не брати участь у голосуванні за цю постанову, що, "ймовірно, знаходиться поза межами Конституції".

За його словами, відповідна постанова не була погоджена під час переговорів президента, прем'єра та спікера. Також він зазначив, що ця постанова "не стала предметом консенсусу учасників робочої групи".

Крім того Оніщук попросив депутатів взяти до уваги те, що "підзаконні акти парламенту є доступними для судового оскарження". Намір утриматися від голосування за постанову висловила і фракція БЮТ.

У свою чергу представник президента в парламенті Роман Зварич заявив, що згідно з Конституцією питання про визначення порядку призначення та звільнення суддів на адміністративні посади визначаються "виключно законами".

Крім того, за його словами, Вища рада юстиції, згідно з Конституцією, не має повноважень призначення суддів, а лише може вносити подання щодо їх призначення та звільнення.

"Конституцією чітко визначені права Вищої ради юстиції. Вона має повноваження вносити подання про призначення суддів або про звільнення їх з посади, але не адміністративні", - заявив Зварич.

Зі свого боку голова Верховної Ради Олександр Мороз погодився із зауваженням Зварича і все одно поставив "недосконалий проект постанови" на голосування.

Як відомо, раніше Конституційний Суд визнав неконституційним порядок призначення суддів на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції через укази президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...