Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховний Суд попереджає, що позбавити президента суддів може тільки закон

Четвер, 31 травня 2007, 11:01

Постанова Верховної Ради про тимчасовий порядок призначення і звільнення суддів з адміністративних посад ставить судову систему перед загрозою її повного розбалансування, заявляє Верховний суд України.

"Зроблена чергова спроба свідомого і цілеспрямованого руйнування судової системи", - йдеться у заяві ВСУ.

"Це істотно підсилить залежність судів і суддів, додасть передумови для системного і відвертого втручання в діяльність судів і тиску на суддів через явно неправовий механізм призначення суддів на адміністративні посади і звільнення з таких посад", - додає прес-служба.

ВСУ відзначає, що відповідно до Конституції судоустрій, судочинство, статус суддів визначаються винятково законами, зокрема законом "Про судоустрій", повідомляє Ліга.

"Саме до питань судоустрою належить питання призначення суддів на адміністративні посади в судах і звільнення їх з цих посад", - йдеться в заяві.

Також ВСУ відзначає, що зміна такого порядку може відбутися шляхом прийняття відповідного закону.

Таким чином, порядок призначення суддів на адміністративні посади не може встановлюватися підзаконним актом, у тому числі указом президента, постановою парламенту або уряду.

Крім того питання призначення і звільнення суддів з адміністративних посад не віднесені до компетенції Вищої ради юстиції.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування