Мороз каже, що вони з Ющенком про вибори не домовлялися

Понеділок, 11 червня 2007, 12:55

Спікер Олександр Мороз заявляє, що питання проведення дострокових парламентських виборів 30 вересня ще не вирішене.

Про це він сказав під час зустрічі з колишнім послом США в Україні Стівеном Пайфером, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Поки що це питання не вирішене. Є багато сумнівних рішень, ухвалених, зокрема, на з`їздах опозиційних блоків, у судах розглядаються відповідні позови", - сказав Мороз.

Він також наголосив, що компроміс, досягнутий між лідерами держави, "не зводився до виборів 30 вересня".

За словами Мороза, "йдеться про те, що вони можливі, але виключно на правових підставах, коли у парламенті залишиться менш ніж 300 народних депутатів".

Мороз нагадав, що на пленарному засіданні минулої п`ятниці головуючий оголосив заяви про складання депутатських повноважень 28 парламентарями-"нашоукраїнцями".

Водночас, за його словами, за трудовими книжками ніхто не прийшов, а наступні у списку кандидати від "Нашої України" "готові увійти в парламент".

"Якщо так буде і далі, то у Верховній Раді буде 300 депутатів, а це означає, що виконання спільної заяви блокується іншою стороною", - наголосив Мороз.

Він також додав, що інститутом президента "абсолютно не виконується" пункт 7 спільної заяви, відповідно до якого забороняється втручання у діяльність судової та правоохоронної системи.

За словами Мороза, продовжується втручання у діяльність судів загальної юрисдикції, працівниками Управління державної охорони була заблокована діяльність Генеральної прокуратури, заблокована робота Конституційного Суду, не припинено дію указу про перепорядкування президенту внутрішніх військ, "готувався силовий сценарій захвату влади, йде підготовка до фальсифікації виборів".

"Президент безцеремонно втручається у роботу парламенту, видавши низку указів та заявивши акредитованим в Україні дипломатам, що Верховна Рада не правочинна... Те, що робить інститут президента, перебуває за межами права та законодавства, дискредитована робота парламенту та судової системи. Соромно за державу", - сказав Мороз.

Водночас, як сказано у повідомленні, Пайфер погодився з тим, що за останні місяці демократичний імідж України погіршився.

Разом з тим колишній посол США назвав надзвичайно позитивним те, що під час нейтралізації конфлікту в Україні не була застосована сила, і висловив сподівання, що мирне рішення щодо виходу з кризи буде знайдено якнайшвидше.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування