Мороз і Мартинюк не хочуть виконувати домовленості?

Понеділок, 11 червня 2007, 19:06

Представник президента у Верховній Раді V скликання Роман Зварич вважає, що спікер Олександр Мороз та перший віце-спікер Адам Мартинюк не мають намір виконувати домовленості.

Про це, на думку Зварича, свідчать їхні останні заяви, повідомляє прес-служба секретаріату президента.

"Однак бажання політиків такого рівня і досвіду не повинні вести до втрати зв’язку з реальністю", – зазначив Зварич.

Він наголосив, що пункт другий Спільної заяви від 27 травня сформульований однозначно:
"Провести позачергові вибори до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року".

Пункт третій є не менш однозначним – "Визнати, що позачергові вибори до Верховної Ради України проводяться згідно указу президента на підставі частини другої статті 82 Конституції України". Ніяких додаткових умов в даному разі не висувалося.

"Під цією Спільною заявою стоїть підпис Олександра Мороза. Якщо він не може виконати взяті на себе зобов’язання, нехай відкличе свій підпис і всьому світові покаже, хто насправді є джерелом політичної нестабільності і конфліктів", – підкреслив Зварич.

Коментуючи заяви першого заступника голови Верховної Ради України V скликання Мартинюка щодо можливості "переформатування Центральної виборчої комісії", Р.Зварич наголосив: "Ці заяви є своєрідним прочитанням Конституції і законів".

Він пояснив, що "переформатування" передбачає дострокове припинення повноважень кожного члена ЦВК індивідуально або дострокове припинення всього складу ЦВК, а потім призначення нових членів.

"Ці процедури передбачають рішення з цього приводу Верховної Ради за поданням президента. На сьогодні немає ані такого подання президента, ані повноважної Верховної Ради, щоб "переформатовувати" ЦВК", - підкреслив він.

Зварич пов’язав заяви згаданих політиків із тим, що коаліцію не задовольняє компромісний легітимний шлях врегулювання ситуації і вона прагне діяти в односторонньому порядку, і для цього відшуковуються будь-які приводи.

"Відверте нехтування політичними домовленостями, спроби під будь-яким приводом подовжити зібрання депутатів V скликання у залі Верховної Ради наштовхують на думку, що для цих політичних сил ситуативна політична користь є вищою за загальне порозуміння, вони є нещирими перед своїми виборцями", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування