Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка кажуть, що ЦВК не може замістити "депутатів-самовбивць"

Вівторок, 12 червня 2007, 10:51

Заступник голови секретаріату президента Ігор Пукшин заявляє, що вимога депутатів до Центральної виборчої комісії щодо заміщення народних депутатів України є незаконною.

За його словами, згідно зі змінами до закону про вибори народних депутатів від 1 червня, з нього виключено норму щодо права партії (блоку) після завершення виборів приймати рішення про "обнулення" виборчих списків кандидатів в народні депутати, виключати з таких списків окремих осіб та порядку прийняття Центрвиборчкомом рішення про виключення осіб із виборчих списків.

"З 2 червня закон набрав чинності. За цих обставин є підстави стверджувати, що зазначеними змінами вже скасовано попередню редакцію частини 1 та частину 3 статті 101 закону "Про вибори народних депутатів України", а отже попередня редакція частини 1 та частина 3 статті 101 закону зараз не можуть застосовуватися, зокрема Центральною виборчою комісією", - цитує Пукшина прес-служба президента.

"Водночас нова редакція частини 1 статті 101 ще не введена в дію, тобто ще не діє і не може застосовуватись на практиці, її введення в дію відбудеться тільки через 60 днів після опублікування закону, а саме 2 серпня 2007 року", - сказано в повідомленні.

Відтак, за словами Пукшина, протягом 60 днів після опублікування закону від 1 червня (з 2 червня по 2 серпня) "відсутня діюча норма" і "відсутній механізм прийняття Центральною виборчою комісією рішення про визнання народним депутатом наступного за черговістю у списку кандидата у народні депутати".

"Таким чином, у Центральної виборчої комісії відсутні законні підстави для прийняття рішення щодо заміни таких народних депутатів, на основі старої норми закону України "Про вибори народних депутатів", яка вже не діє", - наголосив він.

"Не може Центральна виборча комісія прийняти відповідне рішення і на підставі нової норми закону України "Про вибори народних депутатів", оскільки така норма ще не діє", - додав заступник голови секретаріату президента.

Пукшин зазначає, що закон про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів", набирає чинності з дня його опублікування і вводиться в дію одночасно з початком виборчого процесу позачергових виборів до Верховної Ради, але не раніше ніж через 60 днів з дня опублікування.

За його словами, оскільки вищевказаний закон розділив поняття чинності закону в часі на "набрання чинності з моменту опублікування" та "введення в дію через певний проміжок часу", законодавець визначив, що закон вступив у законну силу і є чинним, але ним не можна керуватись у житті.

"Іншими словами, у нашому випадку стара норма вже не діє, а нова ще не діє, тобто це є по суті "спляча" норма закону", - сказано в повідомленні.

Як відомо, закон про внесення змін до закону про вибори народних депутатів був підписаний президентом 1 червня і опублікований у інформаційному бюлетені "Президентський вісник" № 12 від 2 червня 2007 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...