Експерти припускають, що Ющенко видасть четвертий указ про вибори

Вівторок, 12 червня 2007, 12:13

Політолог Володимир Фесенко не виключає можливості видання четвертого указу про розпуск парламенту України.

Про це він заявив в ефірі телеканалц "1+1" у понеділок увечері, повідомляє АМИ "Новости-Украина".

"Зараз дійсно є політичне рішення про те, що опозиція фактично вийшла зі складу парламенту, вона припинила свої повноваження. І от у такому стані ситуація може тягтися місяць", - зазначив Фесенко.

Політолог зазначив, що "є ще патова ситуація в ЦВК, коли не можна обнулити список - це може призвести до того, що зрештою президент, посилаючись на статтю 90, де сказано про те, що якщо парламент не працює в пленарному режимі місяць, то можна припинити його повноваження".

На думку Фесенка, цей указ повинен бути виданий за 60 днів до 30 вересня, щоб пройшли вибори протягом 60 днів після цього указу. Тобто, такий указ може бути виданий десь напочатку серпня.

"І тоді процес піде як це і необхідно", - підкреслив політолог.

За словами Фесенка, парадокс ситуації полягає в тому, що кожна зі сторін виходить із відсутності чіткої процедури, визначеної законодавством.

"Коли депутати окремих фракцій позбавляються своїх мандатів, як потрібно легітимувати цей процес? Рішенням з'їздів? Це політичне рішення. Через ЦВК? через Верховну Раду? Але зараз опозиція не визнає ВР, президент не визнає", - звдзначив він.

"І от ця відсутність процедури призводить до того, що коаліція змінює правила гри. Після рішення з'їзду парламент приймає постанову, де визначає, як потрібно відкликати депутатів. З іншого боку - є опозиція, яка, можливо, трохи поспішила", - додав Фесенко.

На його думку, опозиції потрібно було змиритися з тим, що парламент де-факто працює. "Вони повинні були брати участь у засіданнях, дочекатися, коли вони напевно зможуть забезпечити додавання повноважень 150 депутатами", - підсумував Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування