ЄС та США вважають крайнім Віктора. І ще одного Віктора

Вівторок, 12 червня 2007, 13:18

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер наголошує, що країни ЄС та США вважають, що в політичній кризі в Україні винні обидві сторони конфлікту.

Про це посол сказав у вівторок на міжнародному форумі "Євроатлантичне майбутнє України", повідомляє УНІАН.

Зокрема, він зазначив, що політична криза в Україні сприймається зовнішнім світом так, що обидві сторони конфлікту несуть за це відповідальність.

За його словами, Партія регіонів на Заході розглядається як сила, котра здійснила кроки, що мають сумнівну конституційність – звільнила Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ, розпочала залучення депутатів із інших фракцій до більшості.

"Криза була спровокована зусиллями більшості, яка намагалася розширити свої повноваження за рахунок президента", - наголосив він.

Водночас Пайфер додав, що залишається відкритим питання щодо сумісності указів президента до Конституції і законодавства.

За його словами, Конституційний Суд – це єдиний орган, який мав би вирішити суперечності між президентом і більшістю, але через те, що довіра до нього становить лише 18% населення, його робота також може бути сумнівною.

Екс-посол відзначив, що Захід розцінює рівень демократії в Україні сьогодні нижче, ніж це було рік тому.

На його переконання, в такій ситуації політики мають суворо дотримуватись компромісу від 27 травня, інакше країна повернеться в патову ситуацію без зрозумілого алгоритму виходу з неї.

Пайфер запропонував 5 пропозицій для виходу з політичної кризи: виконувати компроміс від 27 травня та провести чесні прозорі вибори; підготувати поправки до Конституції і чітко визначити повноваження між гілками влади, оскільки дострокові вибори без цього можуть не допомогти вийти з кризи.

Також екс-посол пропонує: партії повинні розглянути питання щодо деполітизації КСУ, ГПУ, МВС та СБУ, та в цілому розглянути питання реформування безпекового сектору; під час підготовки до виборів українське керівництво повинно продовжувати підтримувати інтереси України.

Основні політичні гравці повинні знати, що після виборів вони повинні співпрацювати і вони не повинні унеможливити цю майбутню співпрацю під час виборчої кампанії, - додав Пайфер.

На переконання екс-посла, вихід з політичної кризи дозволить України поновити свою репутацію демократичної країни і продовжити процес економічного росту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...