Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко вважає нашу податкову систему найгіршою, а суди замороженими

П'ятниця, 15 червня 2007, 13:33

Президент Віктор Ющенко називає найгіршою в світі вітчизняну податкову систему, але сподівається, що новий Податковий кодекс поліпшить фінансові відносини між владою і бізнесом.

Про це він заявив у п'ятницю на засіданні консультативної ради з питань іноземних інвестицій, повідомляє УНІАН.

Ющенко зазначив, що за результатами дослідження 175 національних податкових систем, проведеного провідними міжнародними експертами, українська податкова система стоїть на 174 місці.

"Висновок простий і самий короткий - ми маємо найгіршу в світі податкову систему", - сказав президент, і назвав це серйозним викликом, оскільки така ситуація не дає розвиватися бізнесу, у тому числі в частині інвестицій.

"Це питання, по суті, "довгобуду", який торкається нашої фіскальної моделі. Мова як про погані податки, так і про погане адміністрування. І це є загрозливою, серйозною проблемою", - підкреслив президент.

Ющенко сподівається, що до кінця поточного року буде ухвалено новий Податковий кодекс.

"Я сподіваюсь, що вагомими питанням, яке буде внесено на жовтень-листопад у парламент, буде новий Податковий кодекс, який міститиме радикальні зміни у інструментах і механізмах реалізації фіскальних стосунків між владою і бізнесом", - сказав він.

Ющенко також вважає, що цей документ буде имплементировать основні міжнародні правила в податковій сфері. "Я сподіваюсь, що вистачить політичної волі тих людей, від яких залежить прийняття цього рішення у парламенті", - зазначив він.

Крім того, Ющенко у своєму виступі приділив увагу судовій системі, що, на його думку, блокує розвиток економіки.

"У нас, по суті, заморожена судова система, яка має великий рівень корупції, яка має складну репутацію у суспільних відносинах і суттєво стримує економічний ріст", - відзначив він.

Президент висловився за необхідність ухвалення двох основних законів, спрямованих на розв’язання фундаментальних проблем у цій сфері.

Зокрема, Ющенко сподівається, що до кінця року буде ухвалено в цілому внесений ним закон про судоустрій, а також буде схвалено закон про статус суддів, оскільки, за словами президента, сьогодні в суспільстві є багато зауважень по процедурі кадрового підбору суддів, моніторингу їхньої відповідності професії.

Як відомо, комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності наприкінці лютого розробив проект створення Податкового кодексу.

Концепцією, зокрема, пропонується обмежити ставку ПДВ до 2009 року на 5% - до 15%, податку на прибуток - до 20%, і ввести податок на майно юридичних і фізичних осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування