Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шаповал боїться, що ЦВК перетворять на могильщика

П'ятниця, 15 червня 2007, 18:32

Голова ЦВК Володимир Шаповал бачить загрозу зриву дострокових парламентських виборів, призначених на 30 вересня, через недотримання політичних домовленостей про їхнє проведення.

"За умови відсутності реальних домовленостей навіть з початком виборчого процесу існує загроза його зриву, і про це потрібно говорити", - заявив він журналістам у п'ятницю.

"Яким чином? Якщо не зрив, то перевести усе в режим підміни рішень ЦВК судовими рішеннями, тобто замість комісії будуть діяти суди", - відзначив голова ЦВК.

Зокрема, він не виключає спроби використовувати склад ЦВК "з метою юридичного похорону позачергових виборів", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Шаповал переконаний, що проблеми в діяльності ЦВК виникли тому, що не дотримуються досягнуті раніше домовленості про проведення дострокових виборів:

"Чому виникають проблеми в діяльності, у функціонуванні комісії? Напевно, тому, що домовленості не дотримуються".

"Немає впевненості, переконаності, бажання, можливо, ще чогось немає в когось з тих, хто укладав такі домовленості щодо проведення дострокових виборів 30 вересня", - також відзначив він.

"Якщо домовленості будуть реальні, якщо день 30 вересня перестане бути предметом дискусії, тоді я думаю відсотків на 90 та "бура в склянці", що спостерігається (у роботі ЦВК) відразу ж уляжеться", - заявив Шаповал.

Крім того голова ЦВК додав, що не планує проводити засідання ЦВК до початку виборчого процесу по дострокових парламентських виборах, а питання можливого заміщення депутатів від опозиції можна буде розглядати лише після рішення судів.

"Я поки не бачу серйозних предметів по суті, пов'язаних з підготовкою виборів, які б треба було виносити на засідання комісії", - відзначив він.

За словами Шаповала, комісія починає працювати в дуже складних умовах, і основною причиною цього є те, що вона була створена "як результат певних політичних домовленостей".

Голова комісії відзначив, що проблема з закріпленням членів ЦВК за регіонами, що 8 членів комісії вимагають винести на засідання, "тільки зовні виглядає юридично".

"Якщо із самого початку ми почнемо вирішувати питання за принципом "нас вісім", то буде дві комісії", - наголосив Шаповал.

Крім того він вважає, що на засіданні, що ініціюють 8 членів комісії, можуть бути порушені і більш серйозні питання, зокрема, про реєстрацію наступних за списком блоку "Наша Україна" кандидатів замість народних депутатів, чиї повноваження достроково припинені з'їздом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
Усі новини...