Ющенко скинув головування в ГУАМ, але накреслив "великий шовковий шлях"

Вівторок, 19 червня 2007, 12:28

Президент Віктор Ющенко офіційно оголосив про перехід головування в Організації за демократію й економічний розвиток – ГУАМ від України до Азербайджану.

Про це він заявив у своєму виступі на пленарному засіданні саміту голів держав-членів організації "ГУАМ: об’єднуючи континенти" у Баку у вівторок, повідомляє прес-служба президента.

При цьому Ющенко позитивно оцінив "цілий ряд практичних результатів" ГУАМ.

Зокрема, він звернув увагу на те, що активно працює Віртуальний центр і Міжнародна інформаційно-аналітична система по боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю, торгівлею людьми. Також є просування в проекті сприяння торгівлі й транспортуванню, створенні зони вільної торгівлі, розробці спільних економічних і транспортних проектів.

Водночас, до основних завдань ГУАМ на сьогодні Ющенко відніс створення повноцінних міжнародних транспортних коридорів та єдиного простору видобутку і транзиту енергоресурсів, забезпечення повноцінного функціонування зони вільної торгівлі.

"У нас є всі можливості для сучасного відродження "Великого шовкового шляху", - сказав він. Ющенко певен, що уряди й відомства країн-учасниць ГУАМ "докладуть максимум зусиль" для забезпечення злагодженої роботи залізничного маршруту Іллічівськ – Клайпеда і поромного сполучення Іллічівськ – Поті.

Також, наголосив президент, потрібно зміцнити транзитні можливості й взаємодію в енергетичній сфері. Він підкреслив, що Азербайджан, Грузія й Україна разом із Польщею та Литвою виступили з ініціативою створення єдиного простору видобутку й транзиту енергоресурсів і в цьому напрямку вже працює відповідна робоча група.

За словами Ющенка, основою для такої пропозиції став проект Євроазіатського нафтотранспортного коридору, головною ланкою якого є вже побудований нафтопровід Одеса-Броди, який буде добудовано до території Польщі.

Ще одним завданням український президент назвав забезпечення повноцінного функціонування зони вільної торгівлі "без вилучень і обмежень, заснованої на правилах і нормах СОТ".

Також Ющенко запевнив, що Україна й надалі сприятиме знаходженню мирних політичних рішень у "заморожених" конфліктах. "У цілому ГУАМ покликаний бути оплотом стабільності й розвитку в регіоні", - зазначив він.

Ющенко зазначив, що за майже 10 років свого існування ГУАМ пройшла шлях від неформального об'єднання дружніх держав до повноцінної міжнародної організації.

"ГУАМ стала важливим регіональним прикладом об'єднання суверенних націй довкола загальнодемократичних цінностей та євроінтеграційних устремлінь", - підкреслив він.

"Досить показово, що сьогодні в роботі нашого форуму беруть участь 30 делегацій різних країн світу й міжнародних організацій. ГУАМ активно здобуває друзів і партнерів", - наголосив також Ющенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування