Мороз хоче перед канікулами почати "урізання" Ющенка

Середа, 20 червня 2007, 15:48

Голова Верховної Ради Олександр Мороз вважає за можливе в останній день 3-ї сесії, 27 червня, узяти за основу законопроект про внесення змін до Конституції, що передбачають скасування низки повноважень президента.

"Я вважаю, що якщо не буде блокування роботи ЦВК і Конституційного Суду, то буквально до 27 червня його можна було б узяти за основу, прийняти його як закон і направити його на висновок у КС", - заявив Мороз на прес-конференції в Коростені.

"Якщо не буде блокування роботи Конституційного Суду, то можна було б уже восени, у вересні прийняти зміни в Конституцію і до Нового року прийняти закони, проекти, які підготовлені парламентом з питань місцевого самоврядування", - додав він.

На думку Мороза, "якщо цього не відбудеться, то тоді буде проблематично прийняти ці закони, це буде розрив між кроком, зробленим депутатами в грудні 2004 року". "Це небезпечно для України", - додав спікер.

Він представив проект змін до Конституції в ході засідання в Коростені консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування і регіонального розвитку, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Законопроект передбачає значне обмеження повноважень президента, зокрема, щодо призначення голови СБУ, подачі кандидатур на посаду міністрів оборони й іноземних справ.

Також пропонується передати раніше президентські повноваження по призначенню і звільненню голів місцевих держадміністрацій Кабінету міністрів з одночасним перепідпорядкуванням їх уряду.

Пропонується також позбавити президента повноваження призначати позачергові вибори у Верховну Раду. Законопроектом пропонується ліквідувати Раду національної безпеки й оборони України.

Також пропонується внести в Основний закон зміни, відповідно до яких у випадку, якщо президент у встановлений термін не вносить у Верховну Раду запропоновану коаліцією кандидатуру прем'єра це робить голова Верховної Ради.

Законопроект передбачає збільшення терміну виборчої кампанії по позачергових виборах у парламент із 60-ти днів до 90-та.

Також передбачається збільшити термін повноважень депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів з 4-х до 5-ти років з відповідним пролонгуванням терміну повноважень місцевих депутатів і голів, обраних у 2006 році.

Крім того Мороз заявив про те, що ініціатори дострокових виборів виступлять з ініціативою винесення на референдум нової редакції проекту Конституції, "яку ніхто не бачив".

"Я знаю про що йде мова, мова йде про юридичне оформлення авторитаризму, диктатури", - сказав спікер, при цьому додавши: "Це абсурд, це не пройде, хоча ми знаємо, як буває організовується такий референдум".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування