Ющенко поскаржився Європі на політичного крутія Мороза

Четвер, 21 червня 2007, 19:45

Президент Віктор Ющенко заявляє, що в політичних домовленостях між лідерами країни не було положення про складання депутатських мандатів більш як 150 обранцями й звинувачує спікера Олександра Мороза в невиконанні політичних домовленостей.

"Я інформую, що і до цього дня мені не зрозуміла позиція Мороза, що, по суті, щодня починає з "червоної картки" по тих чи інших обставинах", - заявив Ющенко в четвер у Брюсселі.

"З того, що я чую за останні два тижні після підписання політичної угоди, ми і словом не обговорювали в рамках проведення політконсультацій. Саму тему про 82 статтю (Конституції) про формулювання заяв більш як 150 депутатами, як ініціативу вніс сам Мороз", - заявив Ющенко.

За його словами, він пішов на компроміс, відмовившись від попереднього обґрунтування розпуску парламенту, у рамках спільної заяви, хоча, як стверджує президент, "у повістці, через кому стояли ст. 90 і ст. 82".

"Я пішов на компроміс, розуміючи, що це - варіант, і якщо він влаштовує більшість, я готовий йти цим варіантом", - наголосив він.

Разом з тим, стверджує Ющенко, "ніхто навіть і не подумав, що ці речі можна поставити під сумнів".

"Якщо ми домовилися: у рамках Конституції, є стаття, що має норму, що якщо в парламенті немає 150 депутатів, парламент недієздатний. Це імперативна норма Конституції. До кого можна апелювати?", - запитав він.

Коментуючи ситуацію з виконанням досягнутих раніше політичних домовленостей, Ющенко сказав:

"Я усі свої зобов'язання виконав на третій день - від першої до сьомої позиції. Сьогодні жодна сторона не покаже на президента перстом, що він щось з того, що обіцяв, не виконав. На жаль, я можу це зробити (сказати про невиконання домовленостей) стосовно інших, і, особливо щодо колишнього голови Верховної Ради".

Президент висловив упевненість, що позиція Мороза "не є конструктивною для нації": "Це політичне крутійство. І я ще раз закликаю сторони, що не можуть нести політичної відповідальності за прийняті зобов'язання, дотримуватися букви і духу того, про що ми домовлялися".

У зв'язку з цим Ющенко також висловив думку, що таке положення речей впливає і на імідж України на міжнародній арені:

"Коли тут, на заході, коментуєш, що політичні домовленості досягнуті і підписи поставлені, а потім змушений говорити фразу "але", то це "але" не робить честі моїй країні, країні яку я представляю".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування