Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко без права, а 300 судів – без голів

П'ятниця, 22 червня 2007, 12:04

Рада суддів України на своєму з’їзді розглядатиме питання призначення суддів на адміністративні посади у зв’язку з тим, що "йде шалений тиск на судову владу".

Як заявив заступник голови Ради суддів Василь Гуменюк в газеті "Дело", суддям "стало важче працювати, тому що суди стали використовувати політичні партії, що змагаються одна з одною".

За його словами, значний вплив на це справило рішення Конституційного Суду, яке позбавило президента права призначати суддів на адміністративні посади.

"Після цього з’явилося дуже багато бажаючих керувати судами", - зазначив Гуменюк.

Заступник голови Ради суддів вважає, що функції Вищої ради юстиції, якій намагаються передати відповідні повноваження, "не мають жодного стосунку до призначення суддів на адміністративні посади"

"Рада суддів прийшла до висновку, що вакуум, утворений позбавленням президента права призначати суддів необхідно заповнити", - повідомив Гуменюк.

Він також зазначив, що з 1 червня "закінчується термін більш ніж 300 адміністративних посад, але необхідно, щоб судова система діяла".

"Вона в рік розглядає більше 6 мільйонів справ. Уявіть собі, що таке на сьогодні 300 судів без голів", - зазначив Гуменюк.

"Тому нами було прийнято тимчасове рішення — до прийняття відповідного закону — про те, що призначення суддів на адміністративні посади має відбуватися за рішенням Ради суддів", - пояснив він.

При цьому заступник голови Ради суддів вважає, що "можна було б погодитися з тим, щоб в якійсь ситуації Вища рада юстиції призначала суддів на адміністративні посади".

"Якщо звертатися до демократичних постулатів, то відповідні повноваження з призначенням суддів може бути віддано тому чи іншому органу, якщо він складається з 50% + 1 суддів. Так прийнято у всьому світі", - зазначив Гуменюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування