Голова Верховного суду скаржиться на "офіційний" тиск

Субота, 23 червня 2007, 10:44

Голова Верховного суду Василь Онопенко заявляє про безпрецедентний тиск на суди.

"Такого відвертого тиску, такого брутального, нахабного втручання в діяльність судів, як тепер, не було ніколи", — заявив він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

Він наголосив, що раніше тиск і втручання у діяльність судів чинили окремі посадовці, однак тепер "це вийшло на нормативний рівень, здійснюється цілими державними інституціями" і навіть "певною мірою набуло статусу офіційної політики з боку окремих державних інституцій".

Онопенко розкритикував ухвалений Верховною Радою закон, яким право призначати і звільняти голів судів та їхніх заступників, якого нещодавно позбавили президента, надано Вищій раді юстиції.

Окремо голова Верховного суду попередив депутатів Верховної Ради, які тиснуть на суддів, прикриваючись правом звертатися до будь-якого органу або посадової особи.

"Це право народного депутата не поширюється на питання, пов’язані із здійсненням правосуддя у конкретних справах", - підкреслив він, зазначивши, що з цього приводу є відповідне рішення Конституційного суду.

Онопенко також повідомив, що своєю постановою пленум Верховного суду роз’яснив судам, що подібні звернення є неприпустимими і не підлягають розгляду. "Понад те, за певних обставин їх слід розцінювати як втручання у судову діяльність, за що передбачено юридичну відповідальність", — додав він.

Суддя також повідомив, що аналіз усіх депутатських звернень до суду з конкретних справ виявляє "цікаву закономірність". "Цим переважно "грішать" кілька депутатів, зокрема тих, які до свого депутатства працювали у судовій системі. На конвеєр поставлено звернення з господарських справ, справ про корпоративні, земельні спори".

"Якщо це не припиниться і після прийняття згаданої постанови пленуму, перше, що ми зробимо, — оприлюднимо інформацію про такі звернення", - пообіцяв він.

Онопенко також пообіцяв не допустити політизації суддів під час виборчої кампанії.

"Ті, хто сподівається, що суди чи окремі судді "обслуговуватимуть" якусь політичну силу, — дуже помиляються. Ми не допустимо "політизації" суддів", — заявив він.

Водночас Онопенко визнав, що існують перешкоди для нормальної роботи судів у виборчий період. "Якщо припиниться знищення судової влади, то суди виконають свою функцію розгляду виборчих спорів. Хоча тут є певні проблеми у зв’язку з тим, що цим великою мірою займатимуться щойно створені адміністративні суди", — відзначив він.

Голова Верховного суду також виключив можливість впливу на власну діяльність інтересів Блоку Юлії Тимошенко, з яким прийшов до парламенту на минулих виборах — як голова Української соціал-демократичної партії у складі блоку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування