Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пропонує створити Чорноморську зону. Путін - обмінюватися активами

Понеділок, 25 червня 2007, 18:48

Президент Віктор Ющенко заявляє про необхідність створення Чорноморської зони вільної торгівлі, заснованої на правилах і нормах СОТ.

Про це він сказав, виступаючи на засіданні ювілейного Саміту Організації Чорноморського економічного співробітництва у Стамбулі, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко також зазначив, що чорноморський регіон належить до світових лідерів за транзитним потенціалом, тому "Київ пропонує зосередити основну увагу на втіленні масштабних проектів і програм, пов’язаних з розвитком шляхів сполучення і створенням міжнародних транспортних коридорів".

"Країни Чорноморського регіону мають значні запаси нафти і можливості для їхньої доставки. Це вказує на потребу вироблення основоположних принципів спільної енергетичної політики. Саме так ми досягнемо більшої спільної вигоди і зменшимо загрозу використання енергетичних питань як інструментів зовнішнього впливу", - сказав він.

Ющенко також наголосив на необхідності подальшого зміцнення безпеки у регіоні.

"Необхідно під постійним контролем тримати “гарячі безпекові питання” - попередження тероризму, боротьби з нелегальною міграцією, торгівлею людьми, незаконним обігом наркотиків і зброї", - сказав він.

Окремо Ющенко відзначив необхідність "консолідованої реакції ОЧЕС на проблеми екологічної безпеки".

Водночас, як сказано в декларації, ухваленій за підсумками самміту, члени ОЧЕС вважають, що приєднання всіх держав цієї організації до СОТ зробить позитивний внесок у розвиток економічного співробітництва, в усунення торговельних бар'єрів.

У ній зазначається також, що Чорноморський регіон має зростаючий потенціал у сфері енергоресурсів, включаючи електроенергію, і підкреслюється "його значення як найважливішого транзитного коридору для нафти і газу, які постачаються переважно в Європу".

У декларації також відзначається прагнення співпрацювати з ЄС та іншими міжнародними партнерами "з метою забезпечення справедливого доступу всіх зацікавлених країн до енергоресурсів і ринків збуту на основі взаємодоступності, для підвищення глобальної енергобезпеки, ефективності, конкурентноздатності й екологічній стійкості".

У свою чергу президент Росії Володимир Путін закликав країни - члени ОЧЕС переходити на довгострокові контракти й обмінюватися активами у сфері енергетики.

"На порядку денному і диверсифікованість маршрутів енергопоставок, упровадження нових схем страхування і поділ фінансових ризиків партнерів шляхом обміну активами", - сказав Путін на засіданні самміту ОЧЕС.

, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: