Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко закликає Європу боротися з шантажем

Вівторок, 26 червня 2007, 12:22

Україна наголошує на необхідності формування загальноєвропейської енергетичної політики.

Про це заявив президент Віктор Ющенко на десятій щорічній стамбульській конференції "Схід зустрічає Захід: нові кордони енергетичної безпеки".

Президент підкреслив, що сьогодні існує ключова проблема, яка полягає у спробах монополізації експортних і транзитних потоків енергоносіїв.

За його словами, всі неодноразово були свідками, як в той чи інший спосіб енергетичні важелі використовуються як засіб тиску.

"Це небажана і дуже небезпечна тенденція. Упевнений, що відповідь має бути раціональною", - сказав Ющенко.

Він додав, що саме тому Україна належить до числа ініціаторів вироблення загальноєвропейської енергетичної політики, що однаковою мірою задовольнить права та інтереси країн, які видобувають і виробляють енергетичні ресурси, країн-транзитерів і країн-споживачів.

"Правила мають бути єдині і справедливі, тоді вони стануть непорушними для всіх сторін цього процесу", - підкреслив Ющенко.

Для України, за його словами, основоположними є принципи відкритості та прозорості енергетичного ринку, і, перед усім, механізму утворення цін.

"Прозорі і взаємовигідні відносити між усіма партнерами в енергетичній сфері – це основа майбутньої глобальної системи енергетичної безпеки. Важливим її елементом ми вважаємо Європейську енергетичну хартію, філософію і цілі якої Україна повністю поділяє", - сказав Ющенко.

"Для того, щоб цей унікальний документ набув чинності, необхідний всього один крок – ратифікація хартії і транзитного протоколу Російською Федерацією", - додав він.

Ющенко підкреслив, що Україна повністю підтримує звернення Європейського парламенту до Російської Федерації щодо ратифікації Європейської енергетичної хартії.

"Розраховуємо на підтримку цього звернення з боку всіх європейських партнерів", - підкреслив він.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування