"Нафтогаз" думає, що Ющенко пустить його по світу

Вівторок, 26 червня 2007, 14:52

Указ президента Віктора Ющенка щодо призупинення деяких положень постанови Кабінету міністрів про право "Нафтогазу України" купувати у видобувних компаній газ для реалізації населенню може призвести до дестабілізації газової галузі України.

Про це йдеться в заяві "Нафтогазу", поширеній у вівторок.

"В результаті НАК "Нафтогаз України" не зможе підготувати та забезпечити стабільне газопостачання під час опалювального сезону 2007/08 рр", - наголошується в ній.

"Згідно Указу президента у відносинах "власник газу – споживач" має з’явитися посередник у вигляді облгазу, який відтепер розпоряджатиметься коштами за транспортування газу. По суті створено правову колізію завдяки якій окремі облгази будуть затримувати ці кошти на власних рахунках, або взагалі не будуть розраховуватися з ДК "Укртрангаз" за транспортування газу, безпідставно накопичуючи багатомільйонні борги", - вважають у "Нафтогазі".

"Відповідно зменшиться і відповідальність споживачів перед ДК "Газ України", адже власник палива втратить можливість обмежувати газопостачання боржників. Внаслідок цього суттєво зменшиться рівень оплати за природний газ", - йдеться в заяві.

За розрахунками фахівців НАК "Нафтогаз України" новий порядок постачання та транспортування природного газу за окремими договорами зі споживачами призведе до того, що ДК "Газ України" недоотримає близько 900 млн. грн.

Це в свою чергу призведе до неможливості постачання газу в необхідному обсязі всім категоріям соціальних споживачів.

"Запропонована президентом схема вже діяла в Україні протягом 2006 року. Саме тоді різко погіршилися розрахунки усіх категорій споживачів перед Державою, в результаті чого було накопичено 1,9 млрд. грн. боргів. У результаті НАК "Нафтогаз України" був поставлений на межу банкрутства, був змушений згорнути виробничі програми по видобутку вуглеводнів. Суттєво зменшилися інвестиції в українську ГТС", - вказується в заяві.

"Водночас практика єдиного договору між власником газу та споживачем на продаж та доставку палива, яка закріплена у Постанові №31, має суттєві переваги. Саме така практика діяла в Україні протягом 2001-05 рр.: протягом цього періоду НАК "Нафтогаз України" усунув з ринку сумнівні схеми бартеру та ухилення від оподаткування, навів дисципліну на внутрішньому ринку та зменшив борги за газ", - наголошує "Нафтогаз".

Як відомо, президент просить Конституційний Суд роз'яснити конституційність раніше наданого Кабінетом міністрів права спільному підприємству "Укргаз-Енерго" здійснювати збір коштів за транспортування газу розподільними мережами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування