Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" за рахунок Фірташа ліквідує конкуренцію?

Середа, 27 червня 2007, 09:58

"РосУкрЕнерго" і "Газпром експорт" готують контракт, за яким "Газпром" зможе продавати в Європейський Союз за спотовими контрактами до 4 млрд. кубометрів газу на рік, купуючи його на кордоні України та ЄС.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що ТОВ "Газпром експорт" підпише з RUE (50% належить "Газпрому", 45% – Дмитру Фірташу) угоду про купівлю газу з українських підземних сховищ, пише "Комерсант-Україна".

"Ми підготували досить цікаву угоду з RUE, що дозволяє оптимізувати постачання на експорт у режимі пікових навантажень. Суть угоди в тому, що українські ПСГ можуть балансувати заявки між вихідними і будніми днями", - сказав Медведєв.

Прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Кнутов уточнив, що "переговори тривають, сторони погоджують деталі майбутнього документа в частині термінів дії, ціни й обсягів газу".

Джерело видання, близьке до переговорів, розповіло, що мова йде про купівлю 4 млрд. кубометрів газу, що належать RUE і зберігаються в українських ПСГ.

"Ціна газу буде ринковою, порівнянною із середньоєвропейськими цінами "Газпрому",– підтвердив ще один співрозмовник, знайомий із ходом переговорів. Експерти в газових колах України вважають, що "для RUE угода дуже вигідна, оскільки компанія купувала газ набагато дешевше".

Третину від 4 млрд. кубометрів RUE купила в "Газпрому" за $160 за тисячу кубометрів, ще третину – у Середній Азії за $95 і решту – за $130. Таким чином, продавши тільки цей обсяг газу за $ 250 за тисячу кубометрів, RUE зможе виручити як мінімум $ 500,5 млн., відзначає видання.

Під кінець року галузеві експерти прогнозують ріст цін на експортні контракти "Газпрому" до $ 270-290 за тисячу кубометрів. І оскільки спотовий ринок особливо актуальний в осінньо-зимовий період, то прибуток RUE може зрости на третину.

На думку учасників ринку, уклавши з RUE угоду про підйом газу з ПСГ України, "Газпром" позбавляє швейцарського трейдера можливості працювати на спотовому ринку ЄС і усуває конкуренцію, що виникла між компаніями останнім часом, тому що RUE найчастіше пропонує кінцевим споживачам газ на $ 7-10 дешевше, ніж "Газпром експорт".

У той же час, між "Газпромом" і RUE знову може виникнути конфлікт інтересів у ЄС – навколо 50%+1 акції угорської газорозподільної компанії Fogaz, інтерес до якої виявили і в "Газпромі", і в "Group DF" (Австрія, належить Фірташу), відзначає видання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...