Мороз не дасть Ющенку пронести кота у мішку

Середа, 27 червня 2007, 15:43

Голова Верховної Ради Олександр Мороз наполягає на ухваленні змін до Конституції, але проти винесення її змісту на референдум.

Про це він заявив у середу, закриваючи сесію парламенту.

"Багато хто намагається пояснити природу конфлікту недоліками конституції. Я скажу відверто – це лукавство. Не конституція винна, а ті хто її свідомо порушує", - наголосив Мороз.

"Звичайно, конституцію треба вдосконалювати. І змістом цього є другий етап політичної реформи. Ми могли б розглянути цей проект сьогодні, відправити його в КС", - зауважив спікер.

За його словами, проект змін до конституції спрямований на вдосконалення механізму взаємодії вищих органів влади, з урахуванням нинішнього негативного досвіду відносин між президентом, парламентом та Кабміном.

Також Мороз пропонує вдосконалити функції правосуддя, місцевого самоврядування, "наповнити його реальним змістом".

"Також пропонується завершити механізм функціонування парламенту України, щоб ні в кого не виникало спокуси пояснювати, до яких пір може працювати парламент. Створити ефективну систему виконавчої влади, передбачено одне канальне формування Кабінету міністрів, бо двоканальне приносить нікому не потрібне напруження", - заявив спікер.

Він також пропонує унеможливити блокування діяльності парламентського-урядової більшості з боку президента, спростивши процедуру подолання вето та імпічменту.

Крім того він пропонує позбавити недоторканості президента та суддів.

"Краще було б якби фахівці, громадськість, венеціанська комісія висловили свої міркування щодо змісту цих змін. Щоб ні в кого не виникало спокуси вкидати на референдум під час можливих виборів кота в мішку, а потім звинувачувати когось іншого, що зміни до конституції писались на коліні", - заявив Мороз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News