Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німці порадили Ющенку спочатку зробити Україну федерацією

Четвер, 28 червня 2007, 16:49

Німецькі експерти вважають, що ідея розпочати в Україні дискусію про двопалатний парламент є нині недоречною і несвоєчасною.

Так вони прокоментували ініціативу президента Віктора Ющенка, яку він оголосив до Дня Конституції.

Райнер Лінднер з берлінського Фонду науки й політики зазначає, що ця ідея робиться в той час, коли з великими зусиллями вдалося домовитися про термін нових виборів 30 вересня.

За словами Лінднера, виступаючи з такою ідеєю, президент фактично розпочинає новий процес, в ході якого сторони конфлікту знову потребуватимуть багато часу, а Україна знову буде втягнута в нескінченні конституційні дискусії без реальних політичних дій.

"Мені здається, що українське суспільство нині занадто виснажене політичними перипетіями. Було втрачено чимало довіри до політиків. Думаю, що народ просто не вірить у те, що нинішня політична еліта здатна на компроміс з таких далекоглядних змін", - зазначив він.

Загалом німецький експерт називає цікавою і навіть перспективною ідею запровадити в Україні двопалатний парламент, в якому була б палата представників регіонів. Однак за нинішнього стану справ в українській політиці ця пропозиція є однозначно невчасною, каже Лінднер.

Інший німецький політолог, Інґмар Бредіс, який нині викладає в Києво-Могилянській академії, сумнівається, що створення другої палати в парламенті зможе розв’язати патову ситуацію в українській політиці.

"Маю підозру, що президент нині просто розраховує отримати через другу парламентську палату більше впливу на законодавчий орган", - вважає він.

Бредіс вказує ще й на те, що, згідно з Конституцією, Україна є не федеративною, а унітарною державою. Такий державний устрій не забезпечує достатніх умов, щоб запроваджувати в українському парламенті двопалатну систему.

Експерт каже, що перед тим, як говорити про двопалатний парламент, слід було б уже завершити дискусію про федеративний устрій, наслідки якого для України нині важко оцінити оптимістично.

Обидва західні експерти дуже критично ставляться до ідеї виносити питання про двопалатний парламент на всенародний референдум. Особливо, якщо йдеться про пакетне рішення разом з такими гострими темами, як членство в НАТО й друга державна мова, які фактично розколюють країну.

Бредіс вважає також, що не слід робити далекоглядні висновки з нових ініціатив українського президента. Не виключено, каже експерт, що йдеться про ідею, кинуту з великого пулу президентських радників для того, щоб оцінити реакцію політичних опонентів.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування