Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович пропонує не вигадувати велосипед

Субота, 30 червня 2007, 10:39

Прем’єр Віктор Янукович закликає довести до логічного завершення політреформу 2004 року.

"Не варто вигадувати новий конституційний велосипед або повертатися до старої моделі влади, від якої абсолютна більшість політичних сил відмовилась у 2004 році… Потрібно довести до логічного завершення вже розпочату конституційну реформу", — наголошує він у своїй статті в "Дзеркалі тижня".

На його думку, цей процес має розпочатися після проведення дострокових виборів до Верховної Ради, формування парламентської коаліції та уряду.

"Якщо це робити не поспіхом і не нав’язуючи позицію однієї сторони всім іншим учасникам конституційного процесу, тоді робота над оптимізацією чинного Основного Закону буде успішною і може завершитися до кінця 2007 року", — вважає Янукович.

"Я виступаю за створення Конституційної комісії на парламентській основі, з участю президентської сторони. Але закликаю спрямувати її діяльність на оптимізацію і продовження конституційної реформи", — зазначив він.

"Ми також застерігаємо від будь-яких спроб ревізії або скасування конституційної реформи, які можуть призвести до гострої політико-правової кризи та дестабілізації всієї системи влади", - наголосив прем’єр.

Він підкреслив, що ніхто не повинен мати монополію на владу. "Досягти цього можна лише в умовах парламентсько-президентської системи", — переконаний голова уряду.

Першочерговим завданням реформи Янукович вважає визначення й закріплення форм безпосереднього здійснення влади народом, зокрема — права визначати й змінювати конституційний лад шляхом всеукраїнського референдуму.

Говорячи про виборчу систему, він відзначив необхідність удосконалити існуючу пропорційну модель: "Україна повинна звернутися до змішаних моделей або до застосування відкритих регіональних списків".

Другим пріоритетом голова уряду назвав реформу судової системи. Крім того, він наголосив на необхідності чіткого розмежування повноважень усіх гілок влади та "подолання фактичного двовладдя у системі виконавчої влади".

На його думку, весь склад Кабінету міністрів має формуватися парламентською коаліцією, а місцеві державні адміністрації — як складова частина виконавчої влади — за участі Кабінету міністрів.

Янукович також пропонує ухвалити закон, який визначатиме статус і повноваження допоміжних і дорадчих органів президента, зокрема секретаріату президента, та регулюватиме відносини голови держави з вищими державними інституціями, центральними й регіональними органами виконавчої влади.

Окремо прем’єр наголосив на необхідності розширення прав місцевого самоврядування, пояснивши, що "ключовим завданням є забезпечення фінансової і ресурсної самодостатності місцевих рад".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...