Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка хочуть повернутися до часів Кучми

Субота, 30 червня 2007, 10:54

Заступник голови секретаріату президента з правових питань Ігор Пукшин вважає, що конституційна реформа має спиратися на Конституцію зразка 1996 року.

У своїй статті, опублікованій в "Дзеркалі тижня", він висловив переконання, що тільки це може відвернути небезпеку для української державності, створену конституційними змінами 2004 року.

Він нагадав, що свого часу Конституція 1996 року була позитивно оцінена міжнародним фаховим середовищем. "Її фундаментальні засади довели свою ефективність і мають бути збережені", — наголосив Пукшин.

За його словами, "система влади має бути збалансована за рахунок чіткої відповідальності президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів, створення належної системи "стримувань та противаг" як ефективних запобіжників на шляху узурпації влади".

Зокрема, він вважає необхідним зберегти за президентом право розпускати парламент "з політичних мотивів у випадках здійснення дій, спрямованих на порушення конституційних балансів, чи спроб узурпувати владу" та змінити процедуру формування уряду, передбачивши "звуження можливостей для кадрових перетасовок, коли заміна міністрів з політичних мотивів відбуватиметься лише шляхом відставки всього Кабміну".

Доцільним у секретаріаті президента вважають формування в Україні двопалатного парламенту, колись запропоноване колишнім президентом Леонідом Кучмою і розкритиковане тодішнім опозиціонером Віктором Ющенком.

"Дві палати — це вищий рівень професійності в роботі парламенту завдяки двоступеневій системі ухвалення законів, це представлення партійних уподобань виборців у нижній палаті поруч із належним представництвом регіонів у верхній", — наголосив Пукшин.

Водночас, за його словами, удосконалення Конституції насамперед мають стосуватися прав і свобод людини, гарантій їх захисту.

На його думку, абсолютно непотрібним є так званий "загальний нагляд" з боку прокуратури… Натомість слід різко посилити інституційну і кадрову спроможність судової влади захистити права і свободи українських громадян".

Заступник голови президентського секретаріату також наголосив на необхідності розширення прав регіонів та конституційного закріплення європейського вектора розвитку України.

"Слід якнайуважніше розглянути можливість запровадження в Україні інститутів народної законодавчої ініціативи, народного вето, конституційної скарги від громадян. Так само важливо відкрити додаткові можливості для зміцнення структур громадянського суспільства, розвитку незалежних ЗМІ, посилення з їх боку контролю за діями влади", — наголосив також він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування