Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко хоче написати до 30 вересня дві Конституції

Субота, 30 червня 2007, 11:53

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко пропонує винести на референдум два проекти нової редакції Конституції.

"Замість "всенародного обговорення", яке, по суті, зводиться до трьох круглих столів, народу треба запропонувати два готові проекти нової Конституції. Два проекти повинні бути винесені на референдум", — заявляє Тимошенко у своїй статті в "Дзеркалі тижня".

В одному з цих проектів має бути представлена парламентська форма правління, в другому – президентська, вважає екс-прем’єр.

На думку Тимошенко, проекти Конституції повинні розроблятися не політиками, а фахівцями у галузі конституційного права. "Політики, як завжди, роблять "під себе". Юристи мають написати Конституцію для громадян країни", — переконана лідер БЮТ.

Після ухвалення Основного закону, на її думку, слід накласти певний мораторій на його зміни: "Конституція має набути статусу недоторканності. Заборонити політикам ставити там навіть кому, бо вони й комами намагатимуться узурпувати владу".

Тимошенко наголошує, що нова Конституція повинна містити "чіткі механізми контролю за діями влади", зокрема — закріплювати відповідний статус і повноваження опозиції. Крім того, вважає вона, Основний закон має передбачати персональну відповідальність політиків та чиновників за їхню діяльність.

При цьому лідер опозиції наполягає на скасуванні не лише депутатської недоторканості, але й решти пільг народних депутатів.

Крім того, на її думку, має бути створено систему "справжнього правосуддя" в країні: "Конституція повинна визначити, що суддя не тільки незалежний, але й відповідальний. І досягти цього можна, як на мене, виборністю всіх суддів та створенням системи реально можливого відкликання суддів з посад за грубе неправосуддя".

Тимошенко також вважає необхідним закріпити у новій Конституції єдиний підхід до формування центральної виконавчої влади, відмовившись від "формування уряду за принципом Ноя: "Від кожної політичної тварі — міністрів по парі".

Коментуючи нещодавні конституційні ініціативи президента, вона підтримала пропозицію скоротити чисельність депутатів Верховної Ради й розкритикувала ідею двопалатності парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...