У Регіонах думають, що Стрижак не ризикуватиме, а в БЮТ чекають нових інтриг у КС

Середа, 11 липня 2007, 09:52

У Партії регіонів позитивно сприйняли звістку про те, що головою Конституційного Суду став Андрій Стрижак.

"У мене очікування досить оптимістичні", - зізнався депутат Верховної ради V скликання від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, що входив до складу парламентського комітету з питань правосуддя.

Новообраного голову КС він охарактеризував як професіонала, що добре розбирається в конституційному праві, пише в середу газета "Комерсант-Україна".

"При цьому за характером Стрижак досить урівноважена, толерантна людина, яка не буде йти на політичні авантюри. І ризикувати не буде – він не авантюрист", - вважає Мірошниченко.

За його словами, перед суддями стояла задача обрати такого керівника, який зможе забезпечити нормальне функціонування суду і не буде провокувати дискусії щодо політичної ангажованості КС.

"Безумовно, це був компроміс, покликаний реанімувати довіру до Конституційного Суду. І мені здається, цей компроміс був удалим", - сказав Мірошниченко.

У свою чергу, Степан Гавриш, призначений президентом суддею КС, який поки що не склав присягу, сумнівається, що Стрижак "зможе залишитися поза політикою, оскільки Конституційний Суд сьогодні політизований настільки, що... уникнути керування політиками йому вже не вдасться".

На думку Гавриша, у найближчому майбутньому може початися нова боротьба за скасування дострокових парламентських виборів, у котру буде втягнений, зокрема, КС.

"Таке поспішне обрання голови суду саме в цих умовах, коли судді через кілька днів ідуть у відпустку, не могло не супроводжуватися впливом з боку політиків", - упевнений він.

Депутат V скликання Віктор Швець, що представляв у КС інтереси БЮТ, також вважає, що новий голова КС "навряд чи зможе залишитися неполітизованим".

Утім, за його словами, зважаючи на те, що Стрижак обраний у КС за квотою з'їзду суддів, він мав опинитися в числі найменш політизованих суддів КС.

При цьому Швець переконаний, що незалежно від того, хто буде обіймати посаду голови КС, в умовах, коли в кожного члена суду свої політичні симпатії, уникнути ангажованості КС не вдасться.

"Я боюся, як би все це (обрання нового голови КС) знову не ввергло цей же склад Конституційного Суду в нову політичну інтригу", - зізнався Швець.

Як відомо, 10 липня головою КС став Стрижак, якого вважають близьким до голови секретаріату президента Віктора Балоги.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...