Ющенко написав Януковичу інструкцію з формування бюджету

П'ятниця, 13 липня 2007, 13:26

Президент Віктор Ющенко вважає, що у проекті Державного бюджету на 2008 рік має бути враховано ряд принципово важливих для країни та суспільства питань.

Про це він написав у листі до прем’єра Віктора Януковича, повідомляє прес-служба президента.

У ньому Ющенко наголошує на необхідності більш виваженого обрахування основних макропоказників розвитку економіки; передбачення дефіциту бюджету наступного року не більше 2% ВВП; чіткого визначення розміру прожиткового мінімуму; врахування соціальних ініціатив президента.

Він також просить Януковича врахувати необхідність збереження граничного обсягу державного боргу на рівні 2007 року; передачі на фінансування із місцевих бюджетів програм і заходів регіонального значення та передбачення компенсації втрат сільгоспвиробників після скасування пільг із сплати ПДВ.

Говорячи про зважене визначення основних макроекономічних показників, президент застерігає уряд від повторення цьогорічної ситуації з їх обрахуванням, коли було занижено обсяг номінального ВВП – і, відповідно, доходи зведеного бюджету та розміри соціальних гарантій.

Ющенко також просить доручити відповідним центральним органам виконавчої влади разом з науково-дослідними інститутами здійснити обрахунок обсягу ВВП на 2008 рік і відповідно уточнити обсяг прогнозних доходів зведеного бюджету на наступний рік.

Торкаючись питання визначення розміру прожиткового мінімуму, Ющенко також застерігає від повторення цьогорічної ситуації, коли уряд при затвердженні бюджету-2007 занизив цей показник зокрема для непрацездатних осіб.

"Заниження також відбулося і по розмірах прожиткового мінімуму для інших категорій громадян. Наслідком є заниження розмірів пенсій і соціальних допомог. Від такого кроку уряду в першу чергу постраждали найменш захищені верстви громадян", – наголосив президент.

Необхідність закладання дефіциту бюджету 2008 році не більше 2% ВВП Ющенко пояснює інвестиційною привабливістю країн, що тримають цей показник на такому рівні.

Координацію роботи з урядом з питань складання проекту держбюджету-2008 Ющенко доручив першому заступнику голови секретаріату Олександру Шлапаку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News