Людині Мороза не вдалося встромити палицю в колесо виборів

П'ятниця, 13 липня 2007, 17:50

Печерський райсуд відмовив у відкритті провадження у справі за позовом соціаліста Ярослава Мендуся про визнання незаконним і нечинним указу президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради від 5 червня 2007.

Про це заявив заступник голови секретаріату президента Ігор Пукшин.

Він нагадав, що, обґрунтовуючи свій позов, Мендусь заявив, що вищезгаданий указ президента суперечить Конституції та закону "Про вибори народних депутатів України".

Водночас, за словами Пукшина, підстави та порядок призначення президентом позачергових виборів встановлено Конституцією "і аж ніяк не законом "Про вибори народних депутатів України".

"Отже, фактично позивач поставив питання про невідповідність указу президента Конституції України", – зазначив він.

Пукшин додав, що згідно з пунктом 1 частини 1 статті 150 Конституції вирішення питань про конституційність актів президента належить до повноважень Конституційного Суду, а пунктом 1 частини 2 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства передбачено, що компетенція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові спори, що віднесені до юрисдикції КС.

Пукшин зауважив, що враховуючи вищевказані норми, суд відмовив Мендусю у відкритті провадження у справі в день подання позову.

"Звернення з таким позовом є черговою ілюстрацією чи то незнання, чи то відвертого нехтування представниками Соцпартії основоположних засад правової системи України, адже навіть студент-першокурсник юридичного факультету може розібратися, які питання розглядає загальний суд, а які – Конституційний", – підкреслив Пукшин.





Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...