Європа пропонує Україні майстер-класи до дострокових виборів

Понеділок, 16 липня 2007, 18:06

Рада Європи та Венеціанська комісія не сумніваються в легітимності дострокових виборів в Україні 30 вересня.

Таку думку висловив на брифінгу заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий, спираючись на тези, висловлені секретарем Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

За його словами, "дострокові вибори в Україні визнаються міжнародною спільнотою, вони ні в якому разі не ставляться під сумнів щодо легітимності".

"Навпаки, вони (РЄ і Венеціанська комісія) готові допомогти нам провести їх (вибори) демократично і, що головне для нас, – вони чітко визнають, що політична домовленість між президентом, прем'єром і спікером парламенту вимагає від кожного з них діяти сумлінно на забезпечення проведення виборів", - додав Чалий.

У свою чергу сам Букіккіо, відповідаючи на питання, чи обговорювалися впродовж його зустрічей в Україні причини дострокових виборів, адже "дехто вважає підстави для них нелегітимними", зазначив, що усі провідні політичні сили погодились з необхідністю їх проведення.

"Нас не цікавлять причини, які призвели до цього рішення. Нас цікавить тільки те, щоб вони (вибори) пройшли якомога краще", - наголосив секретар Венеціанської комісії.

Він також повідомив, що впродовж перебування в Україні зустрівся з керівництвом Верховного та Адміністративного судів, а також з керівництвом Кабінету міністрів, секретаріату президента та Центральної виборчої комісії.

За словами Букіккіо, комісія зробила певні пропозиції ЦВК щодо навчання членів виборчих комісій на місцях, а також навчання внутрішніх спостерігачів.

Крім цього він вперше зустрівся з новим головою Конституційного Суду і після цієї зустрічі констатував, що неупереджені рішення КС дуже потрібні для гідного функціонування держави.

"Дуже важливо, щоб цей орган приймав рішення без політичних вподобань і в першу чергу без політичного тиску на нього", - зазначив Букіккіо.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування