Європа радить Україні трохи притіснити своїх депутатів

Понеділок, 16 липня 2007, 18:50
Зміни в Конституцію, які мають бути ухвалені після проведення дострокових виборів, насамперед повинні стосуватися збалансування повноважень між гілками влади.

Таку думку на брифінгу в понеділок висловив секретар Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

За його словами, саме дисбаланс між владними інституціями став головною причиною виникнення політичної кризи в Україні, з якої, на його думку, Україна вже вийшла.

"Важливі моменти, які треба врегулювати впродовж проведення конституційної реформи, яку я вважаю необхідною, - треба знайти правильний баланс між державними інституціями. Розподіл повноважень між гілками влади – це найважливіша частина Конституції. Потрібно, щоб був баланс, у вас, нажаль, цей баланс не ідеальний", - зазначив Букіккіо.

При цьому він додав, що участь Венеціанської комісії в розробці відповідних змін до Конституції буде "чисто технічною".

"Ми не виробляємо проекти Конституції і проекти змін до них. Це роблять самі українці. Ми можемо лише сказати, що працює, а що ні", - зазначив Букіккіо.

Окрім цього він наголосив на необхідності приведення до євростандартів депутатської недоторканності.

"Депутати повинні мати певний захист у тих діях і словах, які вони висловлюють, але вона (недоторканність) не повинна прикривати злочинні дії під тим приводом, що ця людина представляє народ", - сказав секретар Венеціанської комісії.

У свою чергу заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий наголосив, що українська влада не має на меті скасувати недоторканність повністю, але "досвід показує, що необмежена депутатська недоторканність не є європейською нормою і її треба привести у відповідність до євростандартів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News