Екс-генпрокурор думає, що Мороз "приховує злочинців"

Вівторок, 17 липня 2007, 11:10

Колишній генпрокурор Михайло Потебенько припускає, що спікер Олександр Мороз ухиляється від дачі офіційних свідчень як свідок у справі про зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, і тим самим приховує злочинців.

Коментуючи в інтерв'ю газеті "Дело" звинувачення Мороза в тому, що Потебенько захищав причетних до зникнення Гонгадзе, він сказав:

"Щоб заявляти, що "Потебенько зробив усе, щоб захистити причетних до зникнення Гонгадзе", необхідно знати, хто ж ці особи. Якщо Морозу про них відомо, то чому він досі не з'явився в прокуратуру і не дав офіційні свідчення як свідок? Виходить, він ухиляється від цього, і тим самим приховує злочинців", - заявив Потебенько.

За його словами, "якщо говорити про результати боротьби з корупцією за період моєї діяльності на посаді генпрокурора, то це був найрезультативніший період з направлення справ у суд".

"Можливо, Олександр Мороз, допускаючи таке висловлення, або не поцікавився даними держстатистики або не зорієнтувався, що таке корупція", - припустив Потебенько.

У той же час, говорячи про обставини закриття кримінальної справи про "перевищення посадових повноважень" представниками Мін'юсту під час керівництва екс-судді КС Сюзанни Станік, Потебенько сказав:

"Справа за фактом протиправних дій посадових осіб Міністерства юстиції порушувалася, але остаточне рішення по ній приймалося, коли генеральним прокурором уже був Святослав Піскун. Хоча образа за порушення справи декого дотепер не залишає, проте, я не цікавлюся мотивами припинення справи".

Крім того, Потебенько не зміг оцінити результати розслідування ГПУ кримінальної справи по смерті Юрія Кравченка, пославшись на те, що не знайомий з його матеріалами.

"Я переконаний, що під тиском тих, хто в засобах масової інформації звинувачував його у вчиненні тяжкого злочину, влаштовував стеження і погрожував арештом, він психологічно зірвався і покінчив життя самогубством. Іншої версії загибелі Кравченка я не бачу", - відзначив він.

У той же час, Потебенько зазначив, що "такого втручання в діяльність Генпрокуратури як зараз, ніколи не було".

"Раніше, якби депутат спробував протежувати свій інтерес через прокуратуру, його б виключили з партії. Я не кажу, що таких звернень не було взагалі, але вони носили інший характер. Тоді ніхто не "радив" слідчим, як йому вчиняти. А зараз депутати дозволяють собі давати оцінки, що ось той невинний або винний", - сказав він.

На думку Потебенька, ГПУ необхідні реформи одночасно з усією правоохоронною системою. "Слідство має бути незалежним не тільки від прокурора, але і від оперативних служб МВС, СБУ і податкової", - вважає він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування