Європа відзначає в України прогрес, але криза дарма не минула

Вівторок, 17 липня 2007, 14:51

Комісар Єврокомісії з питань зовнішньої політики добросусідства Беніта Ферреро-Вальднер відзначає прогрес у переговорах з Україною щодо нової поглибленої угоди з Євросоюзом.

Водночас вона наголошує, що для успішного продовження розвитку двосторонніх відносин необхідна стабільна політична ситуація, а також проведення дострокових парламентських виборів відповідно до демократичних стандартів.

Про це Ферреро-Вальднер заявила у вівторок у Брюсселі на спільній з міністром закордонних справ України Арсенієм Яценюком прес-конференції за підсумками зустрічі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Ферреро-Вальднер відзначила, що в Україні залишаються ще "деякі відкриті питання". Зокрема, питання приєднання до СОТ, що дозволить почати переговори щодо створення зони вільної торгівлі.

Єврокомісар відзначила, що українська сторона проінформувала про запрошення на позачергові парламентські вибори міжнародних оглядачів.

Водночас вона заявила, що в Європейському Союзі немає єдиної позиції щодо надання Україні чіткої європейської перспективи, однак важливим кроком у зближенні Києва з Брюсселем буде нова поглиблена угода.

Так Ферреро-Вальднер прокоментувала проголосовані минулого тижня в Європарламенті рекомендації Раді ЄС до мандату на переговори по новій поглибленій угоді, причому більше 90% членів Європарламенту підтримали пропозицію надати Україні чітку європейську перспективу.

Єврокомісар нагадала, що такі рішення приймаються Радою ЄС одноголосно: "Такої одностайності немає, але я думаю, що поглиблена угода буде дуже важливим кроком по наближенню України до ЄС, і ми намагаємося робити все, щоб одержати цю угоду якомога швидше".

У зв'язку з цим єврокомісар відзначила, що минулий в Україні 4 раунд переговорів по цій угоді був "чудовим".

Крім того, за словами Ферреро-Вальднер, у ході зустрічі з міністром закордонних справ України сторони обговорили регіональні питання, зокрема, ситуацію в Придніпров'ї, де Україна грає "дуже конструктивну роль".

Вона також повідомила, що з Яценюком обговорювалося питання підготовки майбутнього саміту Україна-ЄС, що відбудеться в Україні у вересні.

У свою чергу глава українського зовнішньополітичного відомства запевнив єврокомісара, що в Україні будуть проведені прозорі демократичні вибори. "Це ясно для нас і ми усвідомлюємо їхню важливість", - сказав Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування