Недогорілий фосфор повезуть через всю Україну у Казахстан

Четвер, 19 липня 2007, 08:29

Львівська область заявляє про намір казахської сторони забрати в Казахстан для переробки залишки фосфору і забруднений ґрунт із території, де відбулася аварія потяга, що перевозив жовтий фосфор.

Про це говориться в повідомленні прес-служби Львівської обласної ради повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

У повідомленні сказано, що робоча група облради відвідала зону аварії.

"Із приводу утилізації, то казахська фірма, що поставляла фосфор, забере всі залишки фосфору, включаючи забруднений ґрунт у Казахстан, для подальшої переробки", - сказано в повідомленні.

Водночас, як повідомляє "Німецька хвиля", у Львівській області триває ліквідація наслідків техногенної катастрофи на залізниці і у четвер, як очікується, почнуть піднімати непошкоджені пожежею цистерни з жовтим фосфором.

Українські рятувальники працюють разом з фахівцями заводу-виробника фосфору з Казахстану, що відправив вантаж.

За їхніми рекомендаціями, працівники МНС засипали фосфор спеціальними нейтралізуючими засобами. Знешкоджену суміш було зібрано в спеціальні контейнери і вивезено на місце утилізації.

Заступник начальника обласного управління охорони здоров‘я Петро Федунь підтвердив, що жодні шкідливі речовини вже не виділяються в повітря. Всебічне дослідження екологічної ситуації не виявило жодних відхилень від норми.

Водночас Федунь застеріг: "Люди зобов’язані витримувати санітарні та гігієнічні правила, інтенсивніше, ніж зазвичай, пам’ятаючи, що фосфор – це досить серйозна отрута".

Львівські та волинські інспектори мають намір проводити моніторинг екологічної та санітарної ситуації у зоні лиха ще як мінімум півроку.

Як відомо, свою допомогу у вигляді здійснення експертизи наслідків катастрофи запропонувала Україні Європейська комісія. Брюссель також висловив готовність надати Україні й іншу технічну допомогу, якщо буде відповідний запит від Києва.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування