Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через три дні після аварії Шуфрич полетів туди, де ще лишається загроза

Четвер, 19 липня 2007, 10:01

Міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич прибув до Львівської області.

Як повідомив заступник начальника прес-центру Головного управління МНС у Львівській області Віталій Туровцев, в аеропорту Львова Шуфрич із літака пересів у гелікоптер і вирушив на місце техногенної катастрофи у Буський район, передає УНІАН.

Як відомо, увечері 16 липня між селами Ожидів і Запомар’я Буського району Львівської області зійшли з колії 15 залізничних цистерн із жовтим фосфором, що слідували в складі вантажного потяга з Казахстану у Польщу.

При розгерметизації спалахнуло 6 цистерн і внаслідок горіння утворилася хмара з небезпечною концентрацією токсичних речовин, що могла поширитися на 14 населених пунктів Бузького району із загальною чисельністю населення близько 11 тисяч осіб.

Станом на вечір середи, 18 липня, по допомогу медиків в зоні ураження звернулись 84 особи, 28 із яких – діти.

Водночас, у МНС стверджують, що хмара розвіялась, а за даними урядової комісії небезпеки для людей, які мешкають неподалік епіцентру техногенної катастрофи, немає.

Між тим, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко не вірить запевненням МНС, що фосфорної хмари не існує, повідомляє УНІАН.

"Наскільки мені відомо, хмара зараз пішла на північний захід. Державні органи стверджують, звичайно, що далі Львівщини вона не піде, але думаю, це не так. Хмара може піти як на поліські області України, так і на Польщу з Білорусією. І, швидше за все, отруйні речовини вже вийшли за територію області", - сказав він.

Еколог не виключає можливості зараження колодязів у радіусі 60 кілометрів.

"Фосфор, як червоний, так і жовтий, віднесені до другої категорії отруйних речовин. Це сильно діюча речовина. Вона дуже сильно впливає на дихальну систему людини, вражає нервову систему і навіть може викликати зупинку серця", - зазначив він.

"Але, на наш погляд, найнебезпечніше відбудеться, коли весь цей фосфор осяде і проникне в найближчі водоймища. Це завдасть збитку рибі і тим людям, які купатимуться або питимуть з цих водоймищ. Фосфор може потрапити в грунтові води. І це буде найбільшою проблемою, оскільки такі процеси у нас ніким не контролюються. Таким чином, колодязі в радіусі 60 кілометрів можуть виявитися просто отруєні", - зазначив він.

Борейко вважає, що влада замовчує істинні масштаби катастрофи.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування