Балога каже, що Янукович обмежує Ющенка, але "щеплення" вже зроблено

П'ятниця, 20 липня 2007, 08:39

Розроблений Міністерством юстиції проект закону про розмежування повноважень між президентом, урядом і парламентом має на меті обмежити повноваження президента, закріплені в Конституції.

Так голова секретаріату президента Віктор Балога прокоментував текст підготовленого Мін’юстом законопроекту, повідомляє прес-служба президента.

"Поява цього документа свідчить, що в країні не припиняються спроби грубого втручання в конституційні прерогативи президента", - заявляє він.

Балога також зазначає, що запропоновані зміни до законодавства "зачіпають сферу національної безпеки, забезпечення якої є президентською функцією", що передбачено Конституцією.

"Під уряд хочуть підім’яти Службу безпеки, розвідувальні органи, прикордонну службу, Управління державної охорони. Цей антиконституційний апетит слід вгамувати", - наголошує він.

Крім цього, зазначив керівник секретаріату, Мін’юст прагне змінити порядок формування наглядових рад державних банків, усунувши главу держави і Верховну Раду від впливу на їхню діяльність.

Також, за його словами, законопроект передбачає запровадження одноосібного контролю Кабінету міністрів над Антимонопольним комітетом, Фондом державного майна, Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку.

На думку Балоги, останні законодавчі пропозиції Мін’юсту, згідно з якими президент і Верховна Рада позбавляються низки важливих повноважень, поновлюють спроби узурпації влади однією з її гілок.

"Напевно, уроки з недавнього минулому окремим слугам Феміди не пішли на користь і нічому не навчили. Зверну увагу, що щеплення від хвороби владного монополізму вже зроблено – це позачергові парламентські вибори", - зазначив Балога.

За його оцінкою, автори законопроекту "розкручують маховик чергової кампанії з переведення повноважень президента до Кабінету міністрів", сказано в повідомленні.

"Не варто гратися в цю гру, яка призведе лише до нового сплеску політичного напруження. Ініціатори коректив законодавства хочуть підігнати чинні правові акти до закону про Кабмін, який розроблявся і був прийнятий з численними порушеннями Конституції, тому його легітимність залишається сумнівною", - заявив Балога.

"У законопроекті пропонується в законах слово "президент" замінити на "Кабінет міністрів". Категорично заявляю: нікому і ніколи не вдасться замінити президента", - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування