Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Крім фосфору Україні знову загрожує Чорнобиль

Понеділок, 23 липня 2007, 10:50

Через старіння Чорнобильської атомної станції в Україні можуть виникнути нові надзвичайні події.

Так, президент Віктор Ющенко підписав указ про невідкладне будівництво об'єкту "Укриття" на Чорнобильській атомній електростанції, пише газета "Дело".

Терміновість викликана вимогами РНБО. Згідно з висновком експертів цього органу, ЧАЕС є "джерелом реальних загроз національній безпеці".

У зв'язку з цим президент вимагає від уряду в терміновому порядку спорудити конфайнмент - накрити атомну станцію спеціальною оболонкою.

Глава держави також наполягає на якнайшвидшому добудуванні сховища ядерного палива і заводу з його переробки. За оцінками Міністерства з надзвичайних ситуацій, для цього необхідно більше 1 мільярда доларів.

Глава цього відомства Нестор Шуфрич поспішив заявити, що Європейський банк реконструкції і розвитку затвердив фінансування програм закриття Чорнобильської атомної в сумі 700 мільйонів євро.

Але, як стало відомо виданню, насправді коштів на будівельні роботи в Чорнобилі немає. За умовами міжнародних домовленостей, фінансування будівництва конфайнмента на ЧАЕС здійснюється за рішенням Асамблеї донорів ядерної безпеки при ЄБРР.

На останньому засіданні 18 липня в Лондоні, де побував Шуфрич, Асамблея в черговий раз пообіцяла, але не виділила гроші на конфайнмент.

Прес-секретар київського офісу ЄБРР Антон Усов відмовився надати офіційні результати засідання. "Переговори пройшли в дружній обстановці", - стверджує він.

Однак говорити про виділення коштів можна буде не раніше осені 2007 року. Ситуацію з лондонськими домовленостями МНС і ЄБРР прояснив чиновник Кабміну, що брав участь у переговорах.

"Контракт з фінансування програм, пов'язаних із закриттям Чорнобильської АЕС, не підписаний. Також дотепер немає визначеності по компаніях, що будуть проводити роботи в зоні", - констатував член делегації на умовах анонімності.

При цьому він не виключає, що на наступних засіданнях Асамблеї донорів Україна доможеться виділення необхідного мільярда. За словами чиновника, успіх переговорів залежить від того, які компанії (європейські або українські) будуть затверджені як підрядчики будівництва.

На думку Ющенка, ефективне будівництво об'єктів укриття можливо, лише якщо керувати ними будуть представники України. В указі запропоновано підвищити заробітні плати українським керівникам, щоб вони були на рівні закордонних колег.

Тим часом затягування питання з фінансування програм закриття ЧАЕС приводить до подорожчання будівельних робіт через ріст зарплати робітників і вартості матеріалів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування