ЦВК запасається шведським папером на бюлетені. Не підробиш

Вівторок, 24 липня 2007, 09:22

Першу партію спецпаперу, з якого будуть виготовлені бюлетені для парламентських виборів, привезуть у Київ до кінця тижня.

Як повідомляє "Дело", Центрвиборчком підписав контракт зі шведською компанією MAP Ukraine про постачання 470 тонн спеціального паперу для виготовлення бюлетенів, що будуть використовуватися на осінніх виборах.

Угода була скріплена підписами минулої середи і минулого четверга на заводі у Великобританії почалося виробництво паперу. Цього тижня в Україну прибуде перша партія товару вагою в 50 тонн.

За словами директора-управителя українського представництва компанії MAP Ukraine Дмитра Демидова, як і на минулих парламентських виборах, генпідрядником ЦВК виступає поліграфкомбінат "Україна", субпідрядником – Map Ukraine.

Останній повинен забезпечити постачання спецпаперу, а поліграфічний комбінат – виготовити бюлетені і доставити їх у регіони. Керівник Map Ukraine запевняє, що всі постачання будуть виконані вчасно – до 1 вересня.

Як повідомили в прес-службі ЦВК, під час парламентських виборів 2006 року на виготовлення бюлетенів пішло близько двох місяців.

Однак заяви деяких представників коаліції про те, що ЦВК не встигне виготовити бюлетені до 30 вересня, і вибори будуть зірвані, заступник керівника секретаріату ЦВК Сергій Суярко назвав необґрунтованими.

Переговори про виготовлення бюлетенів велися з квітня. Через відсутність фінансування на початковому етапі переговорів ЦВК запропонувала замість укладання договору підписати гарантійний лист, яким зобов’язалася виплатити гроші за виготовлення спецпаперу, як тільки вони будуть виділені з бюджету.

Map Ukraine ще навесні зарезервувала у Швеції паперовиготовну машину і завчасно почала випускати і різати папір. Для укладання контракту сторони очікували позитивне рішення міжвідомчої комісії.

Як зазначає видання, обсяг спецпаперу для бюлетенів, який був попередньо замовлений ЦВК, цього року на 18% менший, ніж на парламентських виборах 2006 року: 470 тонн проти 568-ми. Тобто, бюлетені на осінніх виборах будуть на 18% коротші, ніж у 2006 році, коли їхня довжина перевищувала 70 см.

За непідтвердженими даними, вартість робіт з виробництва спецпаперу складе приблизно 1,5 млн. євро. Якщо вибори не відбудуться, Україна втратить ці гроші, бо спецпапір для бюлетенів виготовляється в строго визначеному обсязі і не може використовуватися ні в іншій країні, ні в Україні на наступних виборах.

Водночас, за інформацією видання, спікер Олександр Мороз веде переговори з депутатами від різних політичних сил про "реінкарнацію парламенту" і на нараді з керівниками апарату ВР на минулому тижні заявив, що виборів не буде.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...