Кузьмук вирішив вивезти "фосфорну" землю, а люди бояться їсти врожай

Середа, 25 липня 2007, 08:27

Забруднену в результаті аварії потяга у Львівській області землю остаточно вирішено вивезти в Казахстан.

Про це в ефірі "5 каналу" у вівторок увечері повідомив віце-прем'єр-міністр Олександр Кузьмук.

"Вчора о дев'ятій годині ранку після ґрунтовного вивчення пропозицій я оголосив своє рішення, про те, що жовтий фосфор буде вилучатися з ґрунту, складатися в цистерни, заливається брудною водою, якою охолоджувалися цистерни, те ж буде зроблено із шаром ґрунту, у якому є фосфор", - сказав він.

Також Кузьмук заявив, що він звільнив зі складу урядової спеціальної комісії начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської облдержадміністрації Олексія Титаренка, що, за словами віце-прем'єра, раніше у вівторок спробував підмінити рішення комісії і заявив, що немає потреби вивозити забруднений фосфором ґрунт.

"Розмір ділянки землі, що буде очищена від фосфору, складає 500-600 на 40 метрів. Для вивозу ґрунту підготовано 3 цистерни. Після видалення забрудненого ґрунту, землю оброблять вапном, і на цьому місці буде насипаний родючий ґрунт", - підкреслив Кузьмук.

Відповідаючи на питання, чи погоджується віце-прем'єр з точкою зору опозиції, що міністр транспорту несе персональну відповідальність за те, що на транспорті України відбувається стільки аварій, Кузьмук сказав, що приєднається до висновків спеціальної експертної комісії і до результатів роботи слідчої групи, до складу якої входять слідчі прокуратури, СБУ, МВС.

Між тим, депутат Брахівської сільради (Бродівський район, Львівська область), що знаходиться в зоні аварії потяга, який перевозив жовтий фосфор, Марія Папірник заявляє про намір місцевих мешканців знищити врожай, через можливе його зараження продуктами горіння фосфору.

"Вони бояться його (врожай) їсти", - сказала вона на прес-конференції у Львові, передає "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Також вона зазначила, що місцеві мешканці вимагають компенсацію за нанесені їм збитки.

Як відомо, увечері 16 липня в Буському районі Львівської області на перегоні "Красне-Ожидів" зійшли з колії 15 цистерн із жовтим фосфором (усього в складі потяга було 58 вагонів), що прямували з Казахстану в Польщу.

Через витік фосфору з однієї цистерни відбулося самозапалювання 6 цистерн, що утворило хмару з продуктів горіння зоною враження близько 90 кв. км, у яку потрапили 14 населених пунктів Буського району й окремі території Радехівського та Бродівського районів області.

"Інтерфакс-Україна", Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування