Казахстан каже, що цистерни у "фосфорній" аварії не винні

Середа, 25 липня 2007, 08:57

Директор компанії "Казфосфат" Кайрат Шотбаков відкинув звинувачення міністра транспорту України Миколи Рудьковського щодо неналежного стану цистерн, аварія яких 16 липня спричинила викид фосфору на Львівщині.

Під час телемосту з Києвом він заявив, що перевезення фосфору відбувалося за відповідним дозволом, а масштаби самої аварії в Україні перебільшені, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

"Щодо закидів із боку України, ми їх не визнаємо. Товар, жовтий фосфор, перевозився в цистернах, які є технічно справними", - заявив Шотбаков.

"Ми постійно працюємо з заводом-виробником – це, до речі, наші колеги в Маріуполі, а також із тими, хто за рішенням залізничників країн СНД має право на надання технічного дозволу для цистерн, які перевозять жовтий фосфор. Тому ніяких закидів щодо несправності цистерн ми не сприймаємо, щодо всього іншого – чекаємо на результати розслідування", - додав він.

В свою чергу, директор Інституту хімії академії наук Владислав Гончарук запевнив, що фосфор уже не містить небезпеки для людини.

В інтерв'ю Бі-Бі-Сі директор департаменту безпеки Мінтрансу Юрій Гержот визнав, що вогнеборці працювали без респіраторів, проте, за його словами, пішли на це щоб заощадити час.

"В полум'ї потрібен не респіратор, а ізолюючий протигаз. А в ізолюючому протигазі це гасіння було би набагато складніше і довше. І в Чорнобилі мало хто вдягав респіратори. Це в чомусь порушення, але не можна казати, що респіраторів не було, вони були", - заявив він.

"Чому сьогодні не виписують з клініки і не ставлять усім діагноз? Показання таке – якщо за десять днів, коли звернувся потерпілий, не буде змін у печінці, можна сказати, є вплив на організм чи немає", - додав представник Мінтрансу.

В свою чергу, екологи закликають не "демонізувати" фосфор, наголошуючи, що фосфор містить небезпеку лише в разі потрапляння в організм людини безпосередньо після займання при роботі без респіратора та вдиханні парів фосфору.

Представники українського уряду також вважають заяви про наслідки аварії перебільшеними.

Як відомо, 16 липня на Львівщині зійшли з рейок 15 цистерн із фосфором, що прямували з Казахстану до Польщі, 6 зайнялося, утворилася токсична хмара. У вівторок останні з 15-ти цистерни із фосфором вантажили для відправки до Казахстану. Рятувальники скаржилися на ускладнення, викликані постійним витіканням фосфору.

За інформацією львівської влади, станом на 24 липня в лікарнях зі скаргами на отруєння викидами фосфору знаходилося понад 170 осіб. Із 400-х рятувальників також близько 30-ти опинилися в лікарні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News