Казахи не збираються платити ні за шкоду від "фосфору", ні за його повернення

Середа, 25 липня 2007, 10:56

Директор казахської компанії-постачальника фосфору "Казфосфат" Кайрат Шотбаков заявляє, що компанія "не бачить підстав для виплати компенсацій Україні" у зв'язку з аварією у Львівській області.

За його словами, причиною аварії не міг бути низький рівень води в цистернах з фосфором, про який гендиректор "Укрзалізниці" Володимир Козак раніше говорив як про можливу причину аварії, пише "Дело".

Як відомо, Козак раніше заявив, що міжвідомча комісія знайшла тільки одне порушення правил транспортування фосфору – недостатній рівень води в цистернах і стверджував, що якщо провина "Казфосфату" буде доведена, то компанія буде зобов'язана виплатити Україні компенсацію за фосфорну катастрофу.

Шотбаков також спростував обвинувачення в несправності цистерн, у яких перевозився жовтий фосфор територією України, яке раніше висував міністр транспорту Микола Рудьковський.

За словами гендиректора, термін експлуатації 2-х із 15-ти цистерн закінчувався в грудні 2007 року, інших – у 2008 році, а дозвіл на експлуатацію цистерн видала маріупольська компанія "Сирець".

"Казфосфат" також не має наміру оплачувати транспортування й утилізацію фосфору.

На думку керівництва казахської компанії, ці витрати повинна взяти на себе голландська компанія Thermphos International BV, власник вантажу.

У свою чергу, управляючий директор Thermphos International BV Роберт Деруйтер вважає, на момент аварії вантаж усе ще належав казахстанській компанії, а тому платити за транспортування й утилізацію фосфору не збирається, повідомляє видання.

Цистерни з фосфором усе ще знаходяться в Україні. За повідомленнями МНС і Мінтрансу, усі 15-ть уже підняті і готові до відправки назад у Казахстан.

Водночас, Козак у вівторок відбув у Москву – домовлятися про умови транзиту з російськими колегами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування