Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович хоче зняти з указів і постанов гриф "секретно"

Четвер, 26 липня 2007, 14:58

Міністерство юстиції пропонує до обговорення концепцію нової редакції Закону "Про інформацію".

Як зазначив міністр юстиції Олександр Лавринович, стадія розробки Концепції є оптимальною нагодою врахувати зауваження усіх зацікавлених сторін.

За словами міністра, чинний закон, що був прийнятий до ухвалення Конституції, навіть зі значними змінами є непридатним для вирішення інформаційних потреб суспільства.

Реалізація нового закону повинна створити належне забезпечення статті 34 Конституції України стосовно свободи інформації, вважає Лавринович.

Так, закон має запровадити дієвий механізм реалізації конституційного права на доступ до інформації. У тому числі, до засекречених документів, які були закриті для загального доступу з порушенням законодавства, повідомляє прес-служба міністерства.

Закон має усунути перепони у доступі до інформації, якою володіють органи державної влади та органи місцевого самоврядування, йдеться в повідомленні.

У новому законі мають бути вилучені застарілі положення чинного Закону "Про інформацію" щодо права власності на інформацію.

Це, зокрема, незаконні грифи обмеження доступу та неоднозначні норми стосовно віднесення відомостей до конфіденційної інформації, що є власністю держави і знаходиться в користуванні органів державної влади чи органів місцевого самоврядування

Закон має звести до мінімуму формальності у здійсненні запитів на інформацію, скорочення терміну їх розгляду, в тому числі відповідно до Рекомендації Ради Європи про доступ до офіційних документів 2002(2) (ухвалена 21 лютого 2002 року на 784-му засіданні заступників міністрів РЄ).

Крім того, закон має узгодити із сучасними реаліями питання відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

З проектом концепції можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції (www.minjust.gov.ua) в рубриці "Обговорюємо законопроекти".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування